in

Vietnam nagykövete a HAKI-ba látogatott

120815haki

120815hakiNgo Duy Ngo, a Vietnami Szocialista Köztársaság magyarországi nagykövete a Halászati és Öntözési Kutatóintézetbe látogatott 2012. augusztus 9-én. A HAKI kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik a Dél-Kelet Ázsiai régióban, Vietnam pedig az egyik legfontosabb partnerünk. Jelenleg is több kétoldalú kutatási együttműködés folyik a HAKI és vietnami partnerei között. A nagykövet úr Dr. Váradi László, a HAKI korábbi főigazgatójának, a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) elnökének meghívására érkezett a HAKI-ba, hogy tájékozódjon a Vietnamban népszerű halfajok hazai termelésének lehetőségeiről.

A látogatás elején Dr. Jeney Zsigmond, a HAKI megbízott főigazgatója köszöntötte nagykövet urat, valamint Nguyen Trung Dung urat, a Nagykövetség kereskedelmi tanácsosát és Nguyen Cong Thanh urat, a Minito kereskedelmi cég elnökét. A HAKI tevékenységét bemutató előadásában kitért a HAKI legfontosabb kutatási területeire, miközben kiemelte a korábbi vietnami eredményeinket és bemutatta a jelenlegi együttműködéseket.

 

„Vietnam a HAKI stratégiai partnere, ezt szeretnénk tovább erősíteni a jövőben, ezért nyitottak vagyunk az együttműködésekre. Ehhez meg kell találnunk a biztos pénzügyi hátteret is„ – mondta el Dr. Jeney Zsigmond.

Dr. Váradi Lászlóa Vietnami halfajok magyarországi tenyésztésének lehetőségeiről tartott előadást. Kiemelte, hogy a HAKI-ban már korábban is folytak kutatások a legnépszerűbb halfajok termelését illetően. Korábban jó tapasztalataink voltak a tilápia intenzív termelésével kapcsolatban, illetve megpróbáltuk a mászó sügér behozatalát is. Elmondta, hogy a trópusi halfajok esetében be kell tartani a legszigorúbb biztonsági előírásokat, hogy a halfajok ne okozhassanak károsodást a természetes élővilágban.

Dr. Váradi László kifejtette, hogy „a halfajok zárt rendszerű tartása, figyelembe véve a piaci lehetőségeket, sikertörténet lehet, ehhez létre lehet hozni egy vállalatot, illetve egy bizottságot, amely felfedheti az esetleges veszélyeket és megoldásokat találhat a felmerülő problémákra.”

A bevezető előadások után a HAKI kutatásvezető munkatársainak lehetőségük nyílt arra, hogy a nagykövet úrral és kollégáival egyeztessenek a magyar-vietnami együttműködési lehetőségekről.

Ezután Dr. Müller Tibor vezetésével a vendégek megtekintették a Szarvas-Fish Kft. intenzív afrikai harcsa nevelő telepét, ahol betekinthettek a gazdaság legújabb egységeinek működésébe is.

A program a HAKI Környezetanalitikai Központ Vizsgáló Laboratóriumának bemutatásával folytatódott, ahol bemutattuk a legmodernebb analitikai műszereinket, illetve a laboratórium működésének egyszerűsített folyamatát. Penczi András elmondta, hogy „a HAKI KAK Vizsgáló Laboratóriuma folyamatosan a megrendelők rendelkezésére áll, víz-, talaj- és növényminták korszerű analízisével”.

A program végén Ngo Duy Ngo, nagykövet urat és kollégáit a HAKI a szarvasi Halászcsárdában látta vendégül, ahol alkalom nyílt a megbeszélések kötetlenebb formában való folytatására is.

Vélemény, hozzászólás?

120814csend

A Csend a Mesterem

120815mizantrop

Az embergyűlölő