in

Fiatal táncosok a Körös felett

120901balett

120901balettAz utolsó előadás péntek este két táncjáték volt az Egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozata előadásában. A Topolánszky Tamás vezette fiatal művészek Liszt Ferenc Les Préludes szinfonikus költeményét táncolták Mészáros Máté koreográfiája szerint és Balázs Béla-Bartók Béla A fából faragott királyfi című táncjátékát Topolánszky Tamás koreográfiája alapján. A társulat 2011-ben alakult a Gárdonyi Géza Színházban. Vezetőjük Topolánszky Tamás, aki végzős Táncművészeti Főiskolásokból válogatta csapatát, többüket maga is tanította. Néhányukkal az ExperiDance Társulatnál dolgozott együtt.

„A Les Préludes előjátékot jelent ám Liszt az egész élet érzelmi hullámzását jeleníti meg benne. Az emberi élet nem más, mint a halál előjátéka”. „A darabban az örök sorskérdéseivel foglalkozó, az ember érzelmei, eszméi, küzdelmei szólalnak meg, hol sejtelmesen, hol kirobbanó erővel.” Írja a színház ismertetője. A fiatal művészek még életük elején tartanak, és még a fiatalság erejével, lobbanékonyságával táncoltak annak a műnek a zenéjére, amit Liszt 43 évesen írt meg.

A fából faragott királyfi Bartók Béla második színpadi műve. Egy mese, ami inkább illet a fiatal táncosokhoz, hiszen szerelem, féltékenység, konfliktusok álltak a történet középpontjában.

Mindkét művet igazán energikusan, szívhez-szólóan táncolták el. A díszlet egy lejtő volt mind két műben, ahová a táncosok felszaladtak, felmentek és lecsúsztak, leszaladtak mindezt a legtermészetesebb módon. Nem kis erőnlét kell, hiszen maga a tánc sem kevés energiát vesz ki a táncosokból, de a fiatal táncosok mindezt játszi könnyedséggel tették. A táncosok: Balogh Zsolt, Emődi Attila, Homolya Patrícia, Kelemen Dorottya, Kiss Levente, Kőhalmi Viktória, Nagy Csaba, Tóth Karolina.

A legjobb díjazott között volt a Fából faragott királyfi koreográfusa Topolánszky Tamás és az ifjú művésznő kategóriában két fiatal művésznő Kőhalmi Viktória és Homolya Patricia. Az est végéről nem maradt el vastaps, és a virágkosár sem.

Az idei évad négy táncszínházat mutatott be. Az ExperiDance három produkciója a néptánc elemit használja feldolgozásai során. Az egriek a színpadi tánc elemit művelik. Szarvason táncszínház ritkán van. A tánc szeretetére Csasztvan Andrásnak köszönhetően a néptánc, a gyökerek megismerése és megismertetése máig él. Az utóbbi időben két tánccsoport is rangot vívott ki magának Szarvason. Az elmúlt évben a Tessedik produkcióban, az idén A Dzsungel könyvével mutatkoztak be Szarvason élő táncosaink. Vagyis érdeklődés van e gyönyörű, de nehéz művészet iránt.

 

Vélemény, hozzászólás?

120901_iskola

Hangoló

120902foci

Hibátlan mérleggel a második helyen