in

A fákat kivágják, ugye?

121028fak

121028fakMiután a Városvédők és a közvetlenül érintettek bejelentkeztek a városközpont rehabilitációjával kapcsolatban az önkormányzathoz, lakossági fórumot rendeztek a héten e témában, pontosabban a fakivágásokkal és a fásítás módjával kapcsolatban. A Polgármesteri Hivatal dísztermében Hodálik Pál várakozásán felül jelentek meg az érdeklődők, többségében a Kossuth utcai üzletek tulajdonosai és a Városvédők. Alpolgármester jó túsztárgyaló lenne. Ügyesen vette elejét a forrófejű vitának, mikor viszonylag hosszan ecsetelte az előzményeket. Elmondta, hogy az első lakossági fórum ebben a témában 2006-ban volt. Akinek hozzátenni valója lett volna, megtehette volna ezen idő alatt. Nem ő, nem a Babák Mihály polgármester találta ki így, hanem kicsit közös ötletelés eredménye ez az egész, hangsúlyozta. Nehéz mindenkinek megfelelni, a jelenlevőknek, a lakosoknak, az ellenőrző és a többi hatóságnak. Csak az OTÉK 550 parkolót írna elő egy ilyen városrehab során, de nálunk a csallóközi parkolókkal is mindössze 300-nak jutott hely.

Váradiné dr. Kintzly Ágnes a Városvédők elnöke kikérte magának a lazsálás vádját. Mint kiderült, az elégedetlenség nem is a kivágott fák miatt van, hanem a pótlás körül. A Városvédők és az üzlettulajdonosok nem támogatják a planténeres fák telepítését. Ők 80%-ban földbe ültetett fákat ültetnének, mert a ládába ültetettek hamar elpusztulnak. Három-négy évente cserélni kell őket, nem adnak elég árnyékot és gondozásigényesebbek, mint a földbe ültetett fák. Ezt korábban jelezték is a hivatal felé, de nem kaptak választ. Cserébe felkérték őket, hogy működjenek közre a projektben, viszont ettől kezdve nem kaptak meghívást, mondta Váradiné.

Hodálik Pál elmondta, hogy a kérdéses területen 135 fa van, amik közül 100 ki lesz vágva, elsősorban az akácok, amik közül sok el is van száradva. Biológusként, mert biológus is, elkötelezett zölpárti, minden kivágott fáért fáj a szíve.

Az üzlettulajdonosok is tisztázták, nem kekeckedni jöttek, és valóban teljesen kulturáltan folyt az egész fórum alatt a vita, de sok kérdésükre mind a mai napig nem kaptak választ.

Vélemény, hozzászólás?

121028szarmata

A szarmaták kincse

121029foci

Semmihez sem volt szerencsénk