in

Vajdások a Rákóczi Szövetség forradalmi megemlékezésén Budapesten

121031vajda

121031vajdaAz ország egyik legjelentősebb civil szervezete hagyományosan a forradalmi megemlékezéshez köti Kárpát – medencei Ifjúsági Találkozóját és a Gloria Victis történelmi verseny országos fordulóit. Ez utóbbin vehetett részt a Vajda hat diákja: Demeter Viktória, Demcsák Dávid, Pusztai Mátyás (12. J) valamint Boldizsár Nóra, Bódis Bendegúz, Hortobágyi Pál (10.B), mert az első forduló feladatlapját kiválóan oldotta meg.

Az október 22-én délelőtt sorra kerülő két és félórás írásbeli feladat még a legjobbakat is próbára tette. A tanárok közben Székely Kornél grafikus forradalommal kapcsolatos „Beszélő plakátok” kiállítását tekinthették meg, az alkotó kommentálásával. A tanárokat a szövetség elnöke Halzl József is köszöntötte. A közös ebéd után a kellemes őszi időben még egy Gellért – hegyi séta is belefért. Délután mindannyian, versenyzők és tanárok is részt vehettünk a Műegyetemen minden évben megrendezésre kerülő állami szintű megemlékezésen. Az ünnepség díszvendégei között volt többek között Sólyom László volt köztársasági elnök is. Felemelő érzés volt a forradalom résztvevőinek megemlékezését hallgatni, együtt emlékezni a határon túli magyar fiatalsággal. Az ünnepség után minden részvevőt arra invitáltak, hogy fáklyás felvonulás formájában vonuljanak a Bem térre, azt az utat bejárva, amit az egyetemi ifjúság tett meg annak idején. A kiadós sétát követően a Bem téren is tiszteletadás és koszorúzás következett. A vacsora után, melyre buszokkal szállították a részvevőket, mindenki a szövetség által biztosított szállodába indulhatott, szintén külön buszokkal.

A sűrű program miatt csak másnap reggel kezdte fúrni diákjaink oldalát a kíváncsiság, vajon a meghívott hatvan csapat közül, sikerült-e a legjobb tízbe bekerülni. Sajnos csapatainknak csak a nézők között foglalhattak helyet. A döntőben a választott korszak neves szakértői előtt szerepelhettek a legjobbak. Öt csapat Horvátországba utazhat a többiek jutalom könyvekkel és két élményekkel teli nappal gazdagodhattak. Köszönet illeti a Rákóczi Szövetséget, hiszen a precíz szervezés mellett minden költséget vállaltak.

Molnár Béla felkészítő tanár

Vélemény, hozzászólás?

121031jaras

Csak a változás és a járás örök

121101hit

Hallják meg hívők és hitetlenek!