in

Székelyes diákok szakmai gyakorlata Finnországban

121122finn

121122finnIskolánk, a Székely Mihály Intézmény, a 2012-es évben is pozitív elbírálást kapott a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci mobilitási pályázatára. A pályázat az Egész életen át tartó tanulás programon belül valósult meg. Nagyon örültünk a jó hírnek, hiszen ez azt jelentette, hogy 4 fodrász és 4 vendéglős tanuló utazhat ki ebben az évben is háromhetes szakmai gyakorlatra Finnországba. Különösen a fodrász szakmacsoportnak jelentett ez nagy örömet, mert az elmúlt években nekik nem volt lehetőségük külföldi szakmai gyakorlatra.

A kiutazás előtt szakmai felkészítő órákon vettünk részt, amely a szakmai ismeretekre, az angol nyelvtudásunk bővítésére terjedt ki, valamint a kulturális felkészítő órákon belül megismertük Finnország földrajzát, kultúráját és hagyományait. Tanáraink fontosnak tartották a kiutazásunkat megelőző pszichológiai, lélektani felkészítést is. Az órákon való részvétel és a megírt tesztek alapján a jelentkezők közül, minket, nyolcunkat választottak ki, és elkezdhettünk a bőröndjeinkbe bepakolni.

2012. szeptember 20-án utaztunk ki az „ezer tó országának” is nevezett Finnországba. Mänttä város szakképző iskolájában barátságosan fogadtak bennünket, hiszen 2010 óta már 3 Leonardo mobilitási projektet valósított meg a két iskola. A program koordinátora és a finnországi tartózkodásunk alatt mentori szerepet betöltő Tapani Sankila már magyar szavakkal köszöntött bennünket.

Az első napon az igazgató úr bemutatta az iskolát, megnéztük tanműhelyeiket. Délután a fodrásztanuló lányok megismerkedtek a szakoktatóikkal, a diákokkal, és ezzel elkezdték szakmai gyakorlatunkat a finn iskolában. Az ezt követő napokban elkészítették a Marcell-hullám frizuraelemet mind a négy technikai eljárással. Nagyon tetszett a finn tanulóknak, érdeklődéssel figyelték a hajformázást, mert Finnországban ez nem tartozik a tananyaghoz. Emellett női divatfrizurákat és hétköznapi hajviseletet készítettek, megmutatták az itthoni hajfonási technikákat, ami Finnországban most kezd divatossá válni. A gyakorlat alatt új technikákat is tanultak. Megismerték, hogy a finn fodrászati szolgáltatásban milyen festési és dauerolási módszereket alkalmaznak. A tanműhelyben bepillantást nyertek a hajdiagnosztikába, megismerték a számítógépes fejbőr- és hajvizsgálatot. Lehetőségük volt az ott használt hajápolási termékeket tesztelni, munkájuk során kipróbálni. Egy hét után már egyedül dolgozhattak a finn vendégeken. Az egyik szakoktatójuk meghívta a fodrász lányokat a saját fodrászszalonjába, ahol megmutatta nekik a póthaj felrakását. Nagy élmény volt, amikor Tamperében részt vehettek egy hajshow-n, ahol a különböző modern vágási technikákat és kontyokat mutattak be a modelleken.

A vendéglős tanulók a szakmai gyakorlatuk első napjait az iskola konyháján töltötték, ahol a finn diákoknak segítettek szalvétát hajtogatni és a svédasztalos étkezéshez felteríteni.  Magyar napot tartottak, bemutatták és elkészítették a magyar konyha két jellegzetes ételét a zalai tárkonyos csirkeragu levest, valamint a töltött káposztát. Ezt követően a Morgan Kane-ben és a Mänttä Klubi Hotel konyháján, éttermében dolgoztak felváltva. Morgan Kane-ben poharakat szedtek, italokat kevertek, az angolul beszélő vendégeket kiszolgálták. Így fejlesztették a szakmai idegennyelvtudásukat. A Mänttä Klubi Hotel-ben a konyhán sok új étellel ismerkedtek meg, megkóstolhatták a rénszarvas húst, a narancssárga kaviárt, és a drága, különleges sajtokat. Általában zöldségeket vágtak (julienne-re, button-ra, kockára, finomra), mivel a finnek nagyon sok salátát esznek előételként (hússaláta, tésztasaláta, görögsaláta). Az étterem részben felszolgálhattak, megismerték a finn terítési szokásokat, volt lehetőségük egy hagyományos vadászcsoport kiszolgálására az erdő közepén.

A finn iskola kint tartózkodásunk alatt kulturális és szabadidős programjainkról is gondoskodott, így ellátogattunk Keuruuba, ahol Olli Haapanen megmutatta a város nevezetességeit. Az első hétvégét Tamperében töltöttük, a 122 méteres kilátótoronyból gyönyörű volt a kilátás a városra és környékére. Elvittek bennünket egy delfin showra is, este pedig egy viking étteremben vacsoráztunk. Ezen kívül voltunk a Selachius Múzeum múzeumpedagógiai óráján, az ähtäri állatkertben, korcsolyázni, bowlingozni és kerékpározni is. Mi is bemutattuk Magyarországot, városunkat, Szarvast és iskolánkat. Prezentációval készültünk erre az eseményre..

Az utolsó napon a program ünnepélyes zárásaként oklevelet és Europass mobilitási igazolványt kaptunk, melyek bizonyítják, hogy teljesítettük a háromhetes külföldi szakmai gyakorlatot.

Köszönjük az iskolánknak, a Székely Mihály Intézménynek a lehetőséget, hogy részt vehet tünk a mobilitási programban. Örömmel vettük, hogy három hét erejéig a finn iskola „fogadott” diákjai lehettünk. Az iskola alsóbb évfolyamainak pedig azt üzenjük, hogy megéri bekapcsolódni a Leonardo da Vinci mobilitási programba, mert sok új szakmai ismeretekre tehetnek szert és fejleszthetik az idegen nyelvi és szakmai nyelvi tudásukat is.

Fodrász tanulók: Huszárik Szabina, Kolompár Klaudia, Pócz Bettina, Szuhaj Andrea (2/12.I osztály)

Vendéglős tanulók: Árvai Zsuzsanna, Kovács Kata, Pribojszki Annamária, Uhrin Vivien (2/14. E osztály)

Vélemény, hozzászólás?

121122kezi

Húsz perc alatt minden eldőlt

121123eco

Ecco!