in

Márton-napi lampionozás

121124lampion

121124lampionA népszokás szerint a novemberi Márton nap zárja le az éves gazdasági munkákat. Ezzel kezdetét veszi a természet téli pihenő időszaka. E napon kóstolták meg az újbort ekkor vágtak le először tömött libákat.

Márton, a római császár katonája, egy különösen hideg téli estén francia honban lovagolva megosztotta meleg köpenyét egy nékülöző koldussal. Álmában megjelent Jézus, a megsegített ember alakjában. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Szerény ember volt, jósága miatt püspökké akarták avatni, de ő nem érezte magát méltónak a kinevezésre, ezért liba ólba bujdosott. Rejtekhelye nem maradt titokban, az állatok hangos gágogásukkal elárulták Mártont, így Tour püspökévé szentelték.

Iskolánk megemlékezést tartott Márton püspökről. A gyermekek az iskolától családi kísérettel az iskolától az Ótemplomba sétáltak, lámpásokkal a kezükben. Énekkarunk Márton napi énekműsora várta a kedves érdeklődőket, majd Himerné Duló Erika által összeállított színjátszos műsor következett, amiben az ünneppel kapcsolatos népi hagyományok és hiedelmek bemutatását láthattuk. Az előadás végén Márton püspök alakja elevenedett meg előttünk. Igét hírdetett Lázár Zsolt esperes úr,  majd közös ének zárta az ünnepi műsort. A templomkertben tea és sütemény várta a közösséget.

Vélemény, hozzászólás?

121123eco

Ecco!

121125foci

Félidőben bajnok a Szarvasi FC