Connect with us

Közérdekű hírek

Egy szarvasi hadapród színes története

121206aprod

121206aprodAhogy azt az eredeti kézirat tulajdonosa, dr. Demeter László mondta, szarvasi könyv ünnepe volt, mikor kedden bemutatták Podani János szarvasi tanító I. világháborús kéziratos naplójából készült kiadványt. A dr. Kutas Ferenc felelős szerkesztése mellett jegyzett napló egyben a Szarvasi Krónika Kiskönyvtára sorozat 17. kötete. Kolompár György ötlete alapján a szerkesztésben dr. Kutas Ferenc segítségére volt Tatai László, a Digitális Kalamáris Gyorsnyomda tulajdonosa is. Ők ketten egyébként összeszokott szerzőtársak.

 

A könyv ötlete vagy húsz évre nyúlik vissza. A szándék azóta volt meg, csak a pénz hiányzott. A húsz év nagyon sok, de ennek a hosszú időnek köszönhető a könyv letisztult, érdekes kivitelezése, ahol a Podani-napló eredeti oldalai köré van szerkesztve az aktuális oldalon olvasható szöveg, a könnyebb olvashatóság kedvéért nyomtatott betűkkel.

Miután a külalaknak volt ideje kiforrni magát, az anyagiak is kezdtek összeállni a Szarvasi Krónika Alapítvány Kuratóriumának és egy meg nem nevezett támogatónak köszönhetően. Igaz, még így is veszteséges a kiadása, de a Kuratórium tagjai úgy gondolták, ezt a könyvet bármi áron kiadják. Ez 100 számozott, kívánságra névre szóló példányban történt meg 3700 forintos egységáron.

A könyv 108 oldalon 54 akvarell, ill. grafikát tartalmaz. Benne Podani János I. világháborús kalandjairól olvashattunk. A főhős önként jelentkezett a hadseregbe, de nagyon rövid frontszolgálat után hadifogságba esett. A háború ezek után számára várbörtönökben telt, ahonnan többedmagával megszökött, elfogták, és ismét bezárták. Itt készültek a feljegyzések és a képek, amivel a 20 év alatt több kiadót megkerestek, de volt ahonnan még csak válaszra sem méltatták őket, pedig igazán érdekes történetet dobtak így el. Egészen eddig, mert most, dr. Demeter Lászlónak és szerzőtársainak köszönhetően 100 szarvasi család is megismerheti Podani János, a szarvasi hadapród történetét. A könyv megvásárolható a Városi Könyvtárban, a Múzeumban és a Szerkesztőségben, valamint megrendelhető a Polgármesteri Hivatal portáján.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Hirdetés

Archívum

2012. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect