in , ,

Szolnokra úszva, plusz egy maratoni

121219bence

Tavaly Kölnig, ami kb. 860 kilométerre van Szarvastól, az idén néhány kilométerrel Kölnön túl jutottak a 24 órás úszás résztvevői, ha a megtett össztávot -906585 méter- vesszük. Ehhez 312-en kellettek, akik egyénileg vagy csapatokba verbuválódva vettek részt a megmérettetésen. A válság itt is érezteti hatását. A nevezők elsősorban Szarvasról, másodsorban a környékről érkeztek, a csapatok is a városi iskolákból, Vajda, Szlovák, ill. munkahelyekről verbuválódtak, akik összesen 720,6 kilométerrel vették ki részüket a 906,5-ből. Tengelic és Budapest után a legmesszebből, Debrecenből, dr. Rentka László szemész szakorvos érkezett, és ha már ilyen messziről jött, ő úszott a legtávolabbra 24 óra alatt, amiből húszat a medencében is töltött. Már magában az is elképesztő teljesítmény, hogy ennyi időt valaki vízben töltött, de az ez alatt megtett 55 kilométeres távolság pont elég lett volna, hogy elússzon Szolnokig. Dr. Rentka László harmadszor jött el, és évről-évre átadta a múltnak előző évi rekordját, mindig rátett egy lapáttal korábbi teljesítményére. Az idén a 24. órában 55 kilométernél adta fel. Ez így is elég lett a 4. helyre a csapatok és az egyéniek összesített versenyében. Azt mondta, hogy jövőre nem jön, de ez csak jövőre lesz biztos.

Szarvasi indulók közül a 17 éves Babák Bence úszott legtöbbet, 42195 métert, plusz 5-öt, mert ki kellett jönnie a medencéből, ami az összesített tabella 5. helyére jogosítja. Egyszer, egy szép szeptemberi napon -szokásos mosolyával az arcán- azzal állított a családja elé, hogy le akarja úszni a maratoni távot. A szülők, köztük jelen sorok írója is, először napszúrásra gyanakodtak és várakozó álláspontra helyezkedtek, de egy hét erőtlen lebeszélés után nem maradt más, mint a támogatás, jöjjön, aminek jönni kell alapon. Azután három hónap alatt edzőjével, Gácsi Ágnessel fokozatosan felkészült a nagy kalandra. 5 kilométerről kezdte és 15-ig ment fel a távval, de még akkor is csak ő hitt benne, hogy sikerülni fog. Az úszást 10 etapra osztva, egy-két órás pihenőkkel és egyszeri 4 órás alvással 23 óra alatt teljesítette. Végül is bebizonyította, hogy elég, ha hisz valaki magában.

A csapatok közül a szlovákosok (32 fő) 150 méter híján 250 kilométert, a vajdások Babák Bencével együtt 88250 métert, a Szarvasi Kajak-kenu Klub (35 fő) 73900 métert, a Pozitív Kukoricacsutkák (10 fő) 73400 métert tettek meg.

Vélemény, hozzászólás?

121219szekely

Forog a Föld…

121220foldesi

Szocialista évértékelő