in

A városvezetés évet értékelt

130121pmh

130121pmhA közelmúltban Babák Mihály polgármester, valamint Hodálik Pál és Besenczy Zoltán alpolgármesterek közösen tartott sajtótájékoztatójukon évet értékeltek és tájékoztatást adtak a 2013-as tervekről.

Oldjuk meg együtt problémáinkat, mondta Babák Mihály! Segíts magadon az Isten is megsegít, és mi azt mondhatjuk, hogy sikeres évet zártunk, a város sikeres. Ez nem a polgármester, nem az alpolgármester, nem a képviselő-testület, nem a hivatal sikere ez, hanem a városé, 17000 emberé, kezdte a város első embere.

Több fronton is struktúraváltást élhetünk át. Átalakult az oktatás. Teljes békében és nyugalomban zajlott a Fő téri Általános Iskola, a szakképzés és a szakközépiskola, valamint a Chován állami fenntartásba adása. A pedagógiai szakszolgálat fog még az államhoz kerülni a kistérségtől.

Miután a szakrendelőnek van fekvőbeteg ellátása, így kis kórháznak számít, ami szintén átkerült az állam irányítása alá. A tavalyi év folyamán a legsimábban ment át a fenntartóváltás procedúráján.

A járások kialakításakor bizonyos funkciók lekerültek a várostól, ám ezt a hivatal nem trónfosztásként élte meg.

Az adósságkonszolidáció során a város merészebb számítások szerint 1 milliárd, óvatosabb számítások szerint 7-800 millió forintot fog kapni. Jelenleg is hitelképes a város, élnek is vele a fejlesztések során.

A munkanélküliség Szarvason 5,85%. Csak Békésszentandrás, Kondoros és Gyula előzi meg tizedekkel. A kistérség mutatója 8,9%, mikor a megyei átlag 10% fölött van, és pl. Sarkadnak ugyanez a mutatója 25%. Sajnos azt a rést nem sikerült betömni, hogy januárban és februárban kevesebb a lehetőség, de jó hír, hogy jön új munkáltató a városba, már építkezik az orosházi út mellett.

A közbiztonságra továbbra is hangsúlyt fektetnek. 2013-ban tovább bővítik a kamerarendszert. A nap 24 órájában figyelik a közmunkaprogramban résztvevőkkel, akiknek 114 ezer forint a bruttó bérük.

Még mindig nagy gond a városban a csicskatartás. Decemberben három főt sikerült kimenekíteni kórházba, más szociális intézménybe, ill. a családjukhoz szállították őket. Úgy néz ki, hogy 2013-ban meg lesz az ellenszere, mert a Btk. második negyedévben hatályba lépő módosítása alapján 5 év börtönnel fogja büntetni a csicskatartókkal.

Van aki jól érzi magát, van aki nem érzi jól magát, van akit erőszakkal tartanak ott, van akit nem erőszakkal tartanak ott. Rajtuk csak bejelentés alapján tudnak segíteni. Polgármesterük kérte a sérteteket, de a szarvasiakat is, hogy ha ilyen a tudomásukra jut, jelentsék. El fognak járni az ügyben.

Az M44-essel kapcsolatban felháborító híreket kapott. A nyomvonalat áttervezték a Natura 2000 védett területek miatt. Lassan a békákat már többre értékelik, mint az embert, mondta polgármeserünk. A jelenlegi terv szerint 2,5 kilométerrel távolabb került a várostól a csatlakozási pont, ami teljességgel elfogadhatatlan a város számára. Dr. Melis János jegyzővel meg is tették a kifogást ezzel kapcsolatban.

Hodálik Pál alpolgármester a befejezett és folyamatban levő fejlesztésekről számolt be. A gyomaendrődi kerékpárút, szeméttelep rekultiváció, belvízrendezés, a szennyvíztisztító komplex fejlesztése szerepelt a listában.

Az utóbbi több mint 1 milliárdba kerül, ami tartalmaz hét kilométernyi fejlesztést, valamint hálózat rekonstrukciót is, pl. a Szabadság utcán is, ám ez fájdalom mentes lesz, mert a tervek szerint nem fogják feltárni a csatornákat, hanem csatornán belülről fogják azt megcsinálni.

Azoknak a kritikusoknak, akik állandóan azt kérdezik, hogy miért erre, miért arra költenek, azoknak azt üzente a Babák Mihály és Hodálik Pál, hogy kívülről jövő pénzekkel csekély mértékű önerővel sokkal könnyebb ezeket elvégezni, mint saját erőből azt csinálni, amit aktuálisan szeretnénk, és folytatni fogják ezt a stratégiát.

A belváros rehabilitációjával kapcsolatban kilenc ajánlattevő vette ki a dokumentációt, aminek január 24-én lesz a beadási határideje. Február elején döntés a nyertesről, február végén szerződéskötés lehet. Ha nem támadják meg azt, akkor akár március elején elkezdődhetnek a munkálatok. A Zöldpázsit utcai óvoda felújítására 126 milliót fognak költeni az idén, ami vonzóvá teheti a környéket a kisgyerekesek számára. A termálvíz-projekt keretében 721 milliót költünk a rendszer felújítására ill. új fogyasztók bekapcsolására.

Babák Mihály és két alpolgármestere, Hodálik Pál és Besenczy Zoltán a tervekről is beszélt.

A belvízvédelmi rendszer fejlesztése kiírás alatt van. A Körös-holtág három nagyobb beruházással érintett ennek során. Petőfi utcai mederstabilizáció mellett, két másik műtárgyat, a HAKI-hídat, ill. a szivattyútelepet érintené majd. A Körös-holtág jóléti-turisztikai fejlesztésére is pályáznak majd a második fordulóban. Napelemparkot létesítenének a régi szeméttelep tetején, valamint komposztálót alakítanának ki, hogy minél kevesebb hulladékot kelljen elszállítani a hulladéklerakóba.

Babák Mihály polgármester sajtótájékoztatójának végén kérte a pártokat, hogy ne hiszterizálják a lakosságot. Konkrétan a Jobbik legutóbbi plakátakciójára utalt, amivel több probléma is van, a legkisebb az, hogy nagyon rossz minőségű fénykép került fel rá Babák Mihályról. Nem igazak az állítások, valamint miközben a törvényességre figyelmeztetnek, megsértik azt, pl. a plakátok engedély nélküli elhelyezésével.

Az MSZP-t is kérte, hogy mellőzze a hattyú halálának előadását, mikor nyolc évnyi kormányzásukkal ők állították el ezt a jelenlegi lehetetlen állapotot. Kérte a pártokat, hogy a nagypolitikai hazugságokat hagyjuk a kapunkon kívül, ne hozzuk le Szarvasra!

Vélemény, hozzászólás?

130120bakos

HALadás útján

130121himnusz

Jókedv és bőség