in , ,

A szarvasi kultúra fesztiválján

130122kultura

Ahogy azt Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum színésze mondta vasárnap a Cervinus Teátrum színpadán, “szívünkben melegséggel és büszkeséggel, együtt ünnepeltük múltunkat, jelenünket és jövőnket, felbecsülhetetlen tárgyi és szellemi értékeinket”, a magyar kultúra napját. A Cervinus Teátrum színháztermében minden szék megtelt ezen a napon annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 190 évvel ezelőtt tisztázta le a Himnusz kéziratát, és amire 1989. január 22. óta emlékezünk meg hivatalos keretek között. Csasztvan András, a teátrum igazgatójának szíve repesett: azért volt a műsor kezdésében némi csúszás, hogy a pénztárnál hosszú sorban állók elfoglalhassák helyüket.

Szeresd hazádat!, kezdte Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész Vörösmarty Mihály Honszeretet című versével az ünnepi előadást, ami ezzel a szarvasi kultúra fesztiváljává is vált egyben. A Cervinus Teátrum jeles színészei mellett két, mélyen a szarvasi talajban gyökerező együttes is a színpadra lépett.

Benkő Géza kicsit meglepte az összegyűlteket. Az ünnepélyes légkör hatása alatt először csendben hallgatták a Cervinus Teátrum művészét, aki Sándor György szójétékaival próbált mosolyt csalni az arcokra. Hazánkba szakadt hazánkfiának, miután a megilletődöttség tova szállt, nem csak mosolyt, de hangos nevetést is sikerült kicsikarnia szarvasi barátaiból. Szívesen látjuk itt, barátok közt, inkább mint a tévében, jóban rosszban.

Hodálik Pál alpolgármester magyarságtudattól dagadó beszédében kijelentette, hogy a magyar kultúra nem létezhet magyar nyelv nélkül. Európa részei vagyunk, de meg kell őriznünk identitásunkat. Itt az idő hogy megmutassuk saját értékeinket, tudásunkat, rátermettségünket Európának, hogy érdemesek vagyunk a figyelemre, és van helyünk a világban- mondta alpolgármesterünk.

Őt Varga Viktor követte, aki Kölcsey Ferencnek az 1832-es pozsonyi országgyűlésben elmondott beszédéből adott elő. Ebben a latin mellett a magyar nyelv hivatalossá tételét követelte.

Az ünnepi műsorban színpadra lépett, pontosabban színpadra ült a Szarvasi Kamarazenekar Vas István koncertmester vezetésével. A karmester ezúttal is  Pechan Zoltán volt. Először Kodály Zoltán Háry Jánosából, majd Hamar Zsolt Három meséjéből adott elő részleteket.

A műsor félidejében Hodálik Pál alpolgármester, adóforintokért felelős miniszter, Csasztvan András színiigazgató, valamint Földesi Zoltán tanácsnok köazönetet mondtak azon a nyereséges vállalkozások – Worktrans Kft. Szarvasi Ergo-Med kft., Vesper Kft., SZŰCSFÉM Kft., Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet – vezetőinek, akik összesen 12,4 millió forinttal járultak hozzá a színház sokrétű működéséhez.

Az ünnepi műsort a Tessedik Táncegyüttes Csíksomlyói búcsú című 25 perces táncszínházi előadása zárta, amit még Szarvason eddig nem adtak elő. Ezzel az produkcióval november 18-án a budapesti Művészetek Házában a Martin György Néptáncszövetség minősítőjén a Tessedik Táncegyüttes, immár hatodszor, megkapta a kiváló minősítést, ill. a zsűri a négy legjobb produkció közé sorolta. A táncszínházi darabot Széphalmi Zoltán és Csasztvan András szerkesztette, a zenéjét pedig Pál Lajos állította össze. A talpalávalót Pál István Szalonna és barátai húzták.

A közel kétórás műsorral a Cervinus Teátrum vezetői, munkatársai és természetesen az előadás minden szereplője közösen magasra tették a lécet. Ettől kezdve január 22. nem csak a magyar kultúra ünnepe, hanem a szarvasi kultúra fesztiváljává is vált.

Vélemény, hozzászólás?

130121himnusz

Jókedv és bőség

130121szie

Szia SZIE, Szia SULI! Gyakorlóba hívogató…