in

A sarokba állított idegenforgalom

130221halas

130221halasAmikor valaki egyszerre akar sokat mondani, mégpedig gyorsan, könnyen megtörténhet, hogy nehezen értik meg. A tartalmak összezsúfoltsága következményeként a térigényes céllövölde és az ijászok is ugyanabba a csarnokba kerültek, ahol az eddig felsoroltak történtek. Ráadásul a preparátorok versenyének mintapéldányai – jegyezzük meg: gyönyörű munkák – is itt kaptak helyet. Történt tehát, hogy a helyigényes ám horgászatilag és vadászatilag másodlagos jelentőségű események túl sok levegőt szívtak el. Persze, akit csak ez – vagy jelentős mértékben ez is – érdekel, az élvezte.

A hortobágyi Madárkórház Alapítvány bemutatkozása külön színfoltja volt a rendezvénynek. A szinte még gyereksorba tartozó ifjoncok mutatták be azokat kigyógyított ragadozómadarakat, amelyek sérülten kerültek hozzájuk. A madarak olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy felépülésük ellenére sem engedik őket a szabadba, mert a természet nem kegyelmezne nekik. Egerészölyv, karvaly, vándorsólyom, héja… egy szálig – szó szerint is – élőben. És kellő óvatossággal megsimogatható.

A tőszomszédságban pedig: harcsatatár. Míg az újvidéki LORIST-on az idegenforgalom hatezer négyzetméteren terpeszkedik – emelkedett hangulat esetén ez a világ legnagyobb balkáni kiskocsmája –, a FeHoVa-n a turistacsalogató vidékbemutatást elszórva és sarokba dugva művelték. De a harcsatatár megtette hatását. A Békés megyét képviselő szarvasiak ezt az ételkülönlegességet vajas pirítóson kínálták, és úgymond futószalagon készítették, ők maguk sem tudják, mennyit. Ezenkívül rendkívül gazdag ismeretterjesztő, érdeklődésfelkeltő, vidékbemutató… nyomtatványt mellékeltek a falatokhoz. A magyarországiakra jellemző olykor merev és távolságtartó magatartás helyett a szarvasiak barátok és ismerősök sorát is bevonták a munkába, akik hadrendbe állítva kapcsolataikat, újságírókat, forgatócsoportokat, barátokat invitáltak néhány falatra, egy pohárka beszélgetésre… Ezt a témamegközelítést a vendéglátás bajnokainak számító szerbek is megirigyelhették volna, és még a LORIST-on is magasan az átlag fölé emelte volna a Varró Zoltán által vezetett különítmény bemutatkozását.

Buzás Mihály / Újvidéki Magyar Szó

Vélemény, hozzászólás?

130221gyakorlo

Fergeteges karneváli hangulat…

130222gyakorlo

Gyakorlósok a Kárpát-medencei Matematika Csapatversenyen