in

Történelem show formában

130321vajda

130321vajdaA Vajda Péter Evangélikus Gimnázium idén is megrendezte a már nagy hagyományokkal rendelkező történelemversenyét. Ez alkalommal az 1703 és 1790 közötti időszak, a Rákóczi szabadságharctól II. József uralkodásáig, valamint a korszak nagy háborúi és fontos eseményei kerültek a megtanulandó anyagba. A verseny igényelte a tankönyv pontos ismeretét, valamint Magyarország története című könyvsorozat két részét is, képekkel, festményekkel, ábrákkal, valamint térkép ismeretekkel kiegészítve.

Erre a nagy megmérettetésre négyfős társaságok jelentkezését várta az iskola. A bátor csapatok száma végül hat volt: egy dévai csapat a testvériskolánkból, a Téglás Gábor Iskolaközpontból (Dezméri István, Gáspár Barra Szilárd, Szász Barra Boldizsár, Tolna Tibor, Szikszai Zoltán felkészítésével), két székelyes, és három vajdás csapat. A feladatok sokszínűek voltak, személy-, idézet- és fogalom-felismerésen túl Pécsváradi Antal tanár úr egy meglepetés feladattal is készült. Az amerikai gyarmatok kialakulásáról és a függetlenségi háborúról szóló ismeretterjesztő mesefilm egy részletéhez kellett szöveget írni, ami igencsak nagy fejtörést okozott a csapatok számára.

A  zsűri ( Hovorkáné Hegedűs Hajnalka, Szikszai Zoltán, Hortobágyi Pál, Molnár Béla) is nagyon nehéz helyzetben volt, végül az utolsó feladatban dőlt el  a verseny a vajdások javára. A délutánt mindenki nagyon élvezte és rengeteg ismerettel gyarapodott.

Az Erdélyből érkező diákok könyvjutalomban részesültek, ezen kívül megkapták polgármesterünk ajándékát, Alaptörvényünk díszkiadását.

A többi tanuló a Vajda Péter Alapítvány jóvoltából részesült értékes jutalomban.

I. helyezett: Demcsák Dávid, Demeter Viktória, Korompai Flóra Luca, Pusztai Mátyás (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium) – felkészítő: Molnár Béla.

II. helyezett: Janurik Attila, Kardos Ádám, Kiss Dávid, Nagy Róbert (Székely Mihály Intézmény) – felkészítő: Hortobágyi Pál.

III. helyezett: Boldizsár Nóra, Frankó Tamara, Hortobágyi Pál, Krivik Szilárd (Vajda Péter Evangélikus Gimnázium) – felkészítő: Molnár Béla.

Reméljük, hogy  jövőre is találkozhatunk és összemérhetjük erőinket a történelem egy másik korszakában ☺

Demeter Viktória (12.J) és Korompai Flóra Luca (11.J)

Vélemény, hozzászólás?

130320szekely

Sulifarsang…

130322pmh

Költözik az önkormányzat