in

Locsolkodás a szlovákoknál

130401locsolas

130401locsolasMikor húsvét hétfőjének reggelén az ember kinézett az ablakon és azt látta, hogy ha ritkásan is, de szállingózik a hó, beletörődött a fehér húsvét gondolatába. Ráadásul pont most ment el a kedve a férfiembernek a locsolástól is.

Nem számolt a fehér húsvét ígéretével a szlovák nemzetiségi önkormányzat, ami időjárástól függetlenül egy kis locsolkodásra invitálta az érdeklődőket a Szlovák Tájházba. Amíg a népviseletbe öltözött lányok a legényekre vártak, Urbancsokné Pljesovszki Ildikó, ill. Mótyán Tibor, szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke bemutatták a tájházat a vendégeknek, ill. meséltek a húsvéti szlovák szokásokról. Idő volt a bemutatkozásra, mert a locsolók vagy fél órát váratták a lányokat.

Mire megérkeztek lóvontatású járművükkel, szépen megtelt a tiszta szoba vendégekkel, ami igen jót tett a hőmérsékletnek, legalább a kesztyűt le lehetett venni bent. A legények részéről a belépő egy-egy vers volt, majd jöhetett a locsolás, amit kíméletesen illatos kölnivel tettek, a hozott csabacsűdi szódából csak egy jelzésértékű spriccnyi fogyott. A locsolkodás után a házigazdák megkínálták a látogatókat legféltettebb pálinkájukkal és finom házi sütésű kalácsukkal.

Vélemény, hozzászólás?

130401ponty

Disznóorrú ponty a Körösben

130402munka

Ügy-etlenek