in

Merjünk kicsik lenni

130411minimao

130411minimaoA marketingesek kifejezetten megtiltották Bukovinszky Bélának, a Mini Magyarország egyik megálmodójának, hogy a címben szereplő mondatot elsüsse, pedig tökéletesen kifejezi egy makettpark filozófiáját. Az ötletet a brüsszeli Mini Európa, ill. a klágenfurti Minimundus adta. Ezek hazai változatának hol lenne méltóbb helye, mint a Történelmi Magyarország közepétől két-háromszáz méterre, hazánk legnagyobb arborétumában, Szarvas legvonzóbb turisztikai célpontjában, a Pepikertben. Az együttműködéstől  mindkét fél azt reméli, hogy kölcsönösen profitálni tudnak, ami remélhetőleg hamarosan meg fog mutatkozni a látogatók számában és ezáltal a bevételekben. A Szarvasi Arborétumnak tavaly 40 ezer látogatója volt. A fénykorban elérték a 100 ezret is. Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója azt reméli, hogy a makettpark segítségével a tavalyi mélypont után ismét nőni fog a látogatók száma. Bukovinszky Béla nála lényegesen optimistább. Ő egyenesen a 20-25 évvel ezelőtti számot szeretné elérni néhány éven belül.

Rejtő stílusában -egy kis erőszakkal- így kezdődhetett volna a tudósítás a megnyitóról: a díszasztalnál három 1987-ben végzett vajdás évfolyamtárs foglalt helyet, két B-s és egy E-s. Az előbbiekben említett két B-s mellett Dankó Béla országgyűlési képviselő ült, aki köszöntőjében elmondta, hogy a Dél-Alföldre 2007 és 2013 között 168 turisztikai témájú projekthez 40 milliárd forintnyi támogatás érkezett. Nem csak turizmussal kapcsolatos témában Szarvasra ebben az időszakban majd 13 milliárd csorgott-csorog be 172 fejlesztésre, aminek a fele már kifizetésre is került. A 172-ből 139 megvalósításra is került már, aminek a fele az Új Széchenyi Terv keretében került támogatásra. A Mini Magyarország projekt 70 milliós költségvetésének  70%-a is az Uniótól érkezett, ám Szarvas történetében így is a legnagyobb önerős beruházásának számít.

A most megnyitásra került makettpark közel harminc darabja rendkívül részletgazdag. 12 szakember 9 havi munkája fekszik bennük. Az olykor művészi szintű kivitelezésre jó példa a szegedi fogadalmi templom, vagy a kecskeméti Cifrapalota, amiket tűzzománc borít. Az, hogy mennyire bírják a környezet viszontagságait, részben le lett próbálva, mondta Bukovinszky Béla, mikor közel harminc centi hó állt rajtuk. Ha olyan nyarunk lesz, mint tavaly, akkor a másik végletre is tesztelve lesz hamarosan. A makettpark vezetője elmondta, hogy még két ütemet terveznek. A másodikban a trianoni határokon belüli Magyarország, majd az azon kívül eső magyar területek emblematikus épületeit szeretnék bemutatni összesen mintegy száz makettben.

A Mini Magyarország első ütemének megnyitójára egy fesztiválsátornyian voltak kíváncsiak. Utoljára milliárdos beruházás megnyitóján jött össze ennyi érdeklődő, ami igazolhatja Bukovinszky Béla merész reményeit a duplázással kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

130410novinkar

15 éves a Novinkár

130411szekely

Tavaszköszöntő diákgála a Székelyben