in , , ,

Vers ultramaraton

130412vers

József Attila A Dunánál című művével kezdődött a 24 órás verselés a Cervinus Teátrumban szerdán délben. Akik a helyszínen hallhatták a verset, egy szóval jellemezték Dósa Zsuzsa előadását: csodálatos. A megnyitón Csasztvan András elmondta, jó ötletnek tartja, hogy tavaly, még Szenes János igazgatáa alatt, csatlakoztunk a Költészet napja című országos rendezvénysorozathoz. A szintén felszólaló Földesi Zoltán oktatási és kulturális tanácsnokról érdekes dolgot tudhattunk meg. Egészen fiatalon ő is szavalt egy irodalmi körben. Utána prózára váltott nagy- és kispolitikai műfajban, de erről már vannak írásos feljegyzések.

A protokolláris megnyitó után Radnóti Miklós Nem tudhatom című versével kezdődött a maratoni felolvasás Harmati Kinga előadásában. A következő 24 óra alatt kb. 400-an váltották egymást, először az előtérben felállított színpadon, majd mikor az iskolák csoportjai is megérkeztek, a színházterem nagyszínpadán. Őt Lackfi János egy versével a székelyes versmondók követték. A 24 óra alatt minden városi intézmény, iskola képviselői megfordultak a színpadokon, de jöttek egyesületekből vagy baráti társaságokból verbuválódott szavalócsoportok is. A maratoni verselés végéhez közeledve a Cervinus Teátrum színészei, Derzsi György és Benkő Géza vették át a szót. A programot Benkő Géza saját rap-verse zárta. Pontosabban Hodálik Pál alpolgármester, aki kedvenc versesköteteiből válogatott mintegy 15 percben.

A hosszúra nyúlt program a Litera 10 szóban című vers- és prózaíró verseny eredményhirdetésével fejeződött be. 11 szócsoport 10-10 szavából választhattak az önjelölt költők, írók. A szigorú zsűri szerint igazán szép versek és prózai alkotások születtek. A felnőtt verselők között volt, aki mind a 11 szócsoport minden szavát felhasználta úgy, hogy a zsűri szerint minden erőltetettség nélkül is megőrizte könnyedségét. A bravúros munkáját a zsűri első hellyel jutalmazta.

„Litera 10 szóban” Vers és prózaíró verseny díjazottai:
Ifjúsági vers:
1. hely: nincs
2. hely: Korda Valentina (Titkos vágy)
3. hely: Rába István (Naplemente)

Felnőtt vers:
1. hely: Pálmai Tamás (Kisbuzgó zanzákig menve)
2. hely: Sándor Hajnalka (Éjfél)
3. hely: Dr. Molnár Mihály (Királydráma)

Felnőtt próza:
1. hely: Sznida Nóra (Találkozás)
2. Rába Ildikó Mariann (Tavasz, Tekintet)
3. Galambos Edit (Erdei séta)
Kiemelt fődíj: Balázs Sándor prózája

A Digitális Kalamáris különdíja: Dancsó Anna verse (A net világa)

Szarvas Város Önkormányzatának különdíja: Pálinkás Krisztina prózája (Peches Peti nyomozása)

Az internetes közönségszavazás eredménye: 16 szavazattal nyert  Rába Ildikó Mariann (Tavasz című prózája).

Vélemény, hozzászólás?

130411szekely

Tavaszköszöntő diákgála a Székelyben

130412gepiro

Csillogó serlegek és érmek