Connect with us

Hírek

Tisztelgés a 140 éves tinédzser előtt

Mamutfenyőültetés a Pepikertben
Mamutfenyőültetés a Pepikertben

140 éves lett az Arborétum mamutfenyője. Emberi léptékkel nézve nagy idő. Nem úgy a mamutfenyők földjén, Kaliforniában, ahol akkorára nőttek, hogy út vezet át a törzsén. Igaz ott tízszer annyi az éves csapadék, mint nálunk, és harmincszor magasabban is élnek, de vannak még csodák.

Ennek tiszteletére pávaparádéval egybekötött szülinapi zsúrt rendezett a Pepikert vezetése a kertben. Az Arborétum vendégházában dr. Hanyecz Katalin bemutatta az érdeklődőknek a közelmúlt fejlesztéseit, valamint a terveket. Ezek közül látogatói szemmel az egyik legjelentősebb, hogy bővülni fog a látogatható terület. A 45 hektárnyi, közönség számára bejárható Peikerthez hozzá fogják nyitni az úgynevezett faiskolát, ami további 20 hektárnyi kalandozást jelent majd a látogatók örömére. A két kert teljesen különböző hangulatú. Az új inkább olyan érzést kelt majd a látogatókban, mintha elutaztak volna a hegyekbe, mondta dr. Hanyecz Katalin.

Ha már az összejövetel apropóját az Arborétum legöregebb fája adta, az igazgatónő egyúttal bemutatta a Pepikert újszülöttjét, a Mini Magyarországot, amit a program végén Bukovinszky Béla, a makettpark tulajdonosa, ötletgazdája be is mutatott a szülinapi zsúr résztvevőinek.

A rendezvényre eljött a kert korábbi két igazgatója, dr. Sipos András és Szíjártó Péter is. Dr. Sipos András elismerően nyilatkozott a jelenlegi vezetőről. Mint mondta, ő meg merte tenni azokat a dolgokat, amit ők, korábbi vezetők nem. Hozzányúlt a kerthez, de úgy, hogy az nem veszélyeztette a Pepikert “szentségét”. Miután az ünnepelt tövében a társaság megpezsgőzött annak egészségére, a szülinapi túra utolsó előtti állomásaként a két egykori és a jelenleg regnáló vezető közösen elültetett egy mamutfenyő magoncot, hogy megnézzék, valóban elél-e 1000 évig. Mint mondták, ők ráérnek.

A mamutfenyőről bővebben olvashatunk a Szarvasi Krónika most megjelent 27. számának 25. oldalán.

Kiemelt

Indiánok avatták fel a Pepi-kert új attrakcióját

Szarvas

Dr. Füleky György munkássága előtt tisztelegtek az arborétumban

Szarvas

Földi András és dr. Hanyecz Katalin Földi András és dr. Hanyecz Katalin

Fát ültettek Földi István tiszteletére

Hírek

Jubilált a szorgos hangyák napja

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect