in , ,

Együttműködésből pagoda és köztéri pad született

A szarvasi Székely Mihály Intézmény Szakképző Iskolának hatékony és eredményes együttműködése alakult ki a Délvidék Adai Műszaki Iskolával a Határtalanul! pályázati program keretében.

Ebben a tanévben 30 fa- és építőipari szakmacsoporthoz köthető szakmát tanuló diák, nevezetesen bútorasztalosok, kőművesek, festő, mázoló és tapétázók valamint tetőfedők és építész-technikusok egymás iskoláját meglátogatva kölcsönösen tapasztalatot cserélhettek, közös szakmai gyakorlat keretében együttműködve dolgozhattak. A cserelátogatásokat négy kísérőtanár koordinálta.

A szakiskolások megismerték a Délvidék és az óhaza magyarságának közös történelmi gyökereit, a települések földrajzi környezetét, épített nevezetességeit, Tessedik örökségét. Bejárták kölcsönösen egymás iskoláját, tanműhelyeit. Összehasonlíthatták a munkafeltételeket, a helyi szakipar körülményeit.

A Székely Mihály Intézmény tanulói április, az adaiak május elején látogattak a fogadó iskolába 5-5 napra. Az utazást megelőzően felkészítő órákon vettek részt. A program végén pedig értékelő órán összegezték a látottakat, munkatapasztalatokat.

Az ellátásról, kulturális programokról mindkét részről nagyon színvonalasan gondoskodtak. A Székelyesek által nyújtott kollégiumi és tankonyhai vendéglátásról is elégedetten nyilatkoztak a délvidéki magyar vendégek. Diákjainkról is nagy szeretettel gondoskodtak a magyar lakta területen.

A szakmai együttműködésben faipari termékek készültek el. Adán két köztéri pad került kivitelezésre, a Székely Mihály Intézmény „B” épületéhez tartozó tanműhelyek udvarán, kültéri foglalkozásra alkalmas, 6 m2-es pagoda épült beton talpazattal, centrikus faszerkezettel.

Mindkét esetben, a programban résztvevő diákok a nyomon követték a szakipari munkálatokat és saját kezűleg hozták létre a pályázatban vállalt faipari építményeket. Sokat tanulhattak ezekből a munkákból, a tervezői feladatokból éppen úgy, mint a pontos kivitelezés végrehajtásából.

Nyertes pályázat által az együttműködést a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1.302.800,- Ft támogatta. Iskolánk Székely Mihály Szakképzésért Alapítványa is jelentős hozzájárulással segítette a program sikeres megvalósítását. Az ünnepélyes szalagátvágással Kohut Andrásné intézményvezető adta át munkaterületre a közösen épült pagodát, gratulált a sikeres együttműködéshez és reményét fejezte ki abban, hogy a két iskola közötti szakmai kapcsolat hatékonyan folytatódik. Az ünnepségen az is tetten érhető volt, hogy nem csak pavilon épült, hanem barátságok is szövődtek.

Farkas Tamás
Intézményegység- vezető helyettes

Erdős Norbert

Málenkij robot – régi történelmi adósság megfizetve

Bencsik Pál, Kedves és Jellem őröl

Pünkösdi őrlés a Szárazmalomban