in , ,

Érettségizők: túl az informatikán

Informatika éretségi a székelyben
Informatika éretségi a székelyben

Május és június az érettségi vizsgák időszaka. Ma a Székely Mihály Intézménybe látogattunk el, ahol ezen a napon tíz szakközépiskolás diák – kilenc fiú és egy leány -, birkózott meg az informatikai írásbeli érettségi feladatokkal.

– Rosszabbra számítottam, azt hittem, nehezebb lesz. Őszintén szólva azért akadt olyan feladat, különösen az adatbázis kezelésével kapcsolatos részben, amin erősen gondolkodnom kellett – mondta a 180 perces vizsga után Erős Petra. Azt is elárulta, hogy számára nagy a tétje az érettségi vizsgának, mivel egyetemre készül. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karára jelentkezett, környezetmérnök szeretne lenni.

– Érdekel a természetvédelem, s bízom abban, hogy később itt Szarvas környékén tudok majd munkát találni – mondta a fiatal lány.

Osztálytársa, Soós Gábor szintén Szegedre készül, igaz, nem egyetemre, hanem rendészeti szakközépiskolába.

– Már kiskoromban sokszor megcsodáltam a rendőrautó fényeit, s régóta bűnügyi nyomozó szeretnék lenni. Ha sikerül, később a Nemzetvédelmi Akadémiára is szeretnék bejutni – mesélte a fiatalember.

Gábor saját bevallása szerint nem túl sokat tanult az érettségire, mert úgy érezte, az elmúlt évek során tanárai jól felkészítették őt a mostani megmérettetésre.

Az érettségizők között akadt olyan is, aki még nem végzős ugyan, de az előrehozott érettségi mellett döntött. Közéjük tartozik a 11. évfolyamos Erdei László is.

– Tavaly már leérettségiztem földrajzból, most informatikából, októberben pedig angolból szeretnék túlesni a vizsgán – mondta a fiatalember. Azt, hogy később milyen pályát választ majd, még nem döntötte el, de úgy véli, az informatika ma már annyira átszövi a mindennapjainkat, hogy nem árt ebből is leérettségizni. Számára ez nem is volt nehéz, lévén idén bejutott a Gábor Dénes informatikai verseny országos döntőjébe.

– Egy-két olyan feladattípus azért volt a mai vizsgán, amilyennel még nem találkoztam. Némelyiket sikerült kilogikáznom, de akadt olyan is, amelyiket nem – mondta László.

Azt már Tóthné Lipták Erzsébet intézményegység-vezető helyettestől tudtuk meg, hogy a három szakközépiskolai osztály mind a 72 végzős diákja jelentkezett érettségi vizsgára (ez nem kötelező). Rajtuk kívül néhányan szintemelő, előrehozott, javító illetve ismétlő vizsgára jelentkeztek, így az idén 83-an tesznek szakközépiskolai érettségi vizsgát.

– Az írásbelik közül már csak a szakmai alapismereti tárgyak (ügyvitel, kereskedelem-marketing, vendéglátás-idegenforgalom) vannak hátra, ezt csütörtökön írják a diákok. Utána kapnak egy kis időt arra, hogy felkészüljenek a szóbeli vizsgákra, melyek június 17-27. között zajlanak majd – mondta Tóthné Lipták Erzsébet.

Ami a diákok érettségi utáni terveit illeti, arról az intézményegység-vezető helyettes úgy nyilatkozott: mivel a szakközépiskolai érettségi nem jelent egyben szakképesítést is, ezért a tanulók többsége (várhatóan mintegy 90 százaléka) ugyanitt, az érettségi utáni kétéves szakképzés keretében folytatja majd tanulmányait.

Parasztkocsi a Tessedik Sámuel Múzeumban

Suba is jár a parasztkocsihoz

Völgyesi Miklós

Jogállamiságunk az Aranybullától napjainkig