Connect with us

Hírek

Jogállamiságunk az Aranybullától napjainkig

Völgyesi Miklós
Völgyesi Miklós

Alaptörvényről, alkotmányosságról, közjogi berendezkedésünk aktuális kérdéseiről rendez kerekasztal beszélgetést országszerte a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) és a Bánffy György Kulturális Szalon. Országjárásuk keddi állomása Szarvasra, a Tessedik Sámuel Múzeumra esett, ahol mintegy félszázan, köztük sok diák, voltak kíváncsiak mit mond Völgyesi Miklós és Tordáné Petneházy Judit az alkotmányosságról azon a napon, amikor a tavaly életbe lépett Alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos ombudsmani indítványról döntött az Alkotmánybíróság.

Tordáné Petneházy Judit bemutatta a szervező egyesületeket, majd Völgyesi Miklós kisebb nagyobb időbeni ugrásokkal az Aranybullától kezdve vezette le a magyar jogállamiság fejlődését. A magyar történeti alkotmány egyik legfontosabb törvényének is tekintett Aranybullát erkölcsileg és etikailag is magasabb szintűnek tekinti Földnélküli János hét évvel korábban kiadott Magna Chartájánál. A beszélgetésből idő hiányában inkább előadás lett, mert a program második felében a művészetek kaptak szerepet.

A zenét Horváth Anikó és Elek Szilvia zongoraművészek biztosították, akik négykezes darabokat adtak elő, míg az irodalmat Rubold Ödön és Bartus Gyula színművészek képviselték. Az est házigazdája Hodálik Pál alpolgármester volt.

Kiemelt

Szarvas a fellegekben

Kiállítás

Új helyen és új köntösben a húsvéti hagyományok

Hírek

Jeles nap előtt, jeles nap után

Hírek

Jubilált a Márton-napi családi délután

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect