in , , ,

Piaci körkép, elégedett vásárlókkal

Piaci körkép
Piaci körkép

Vásárlókkal és árusokkal egyaránt beszélgettünk ma reggel a szarvasi piacon. A vevők szerint a választék és az árak is megfelelőek. Az árusok viszont úgy látják, a „hóvége” már nagyon érezteti hatását, laposak a pénztárcák.

Rontó Károlyné, Erzsike néni gyakori vendég a piacon:

– Szeretek itt vásárolni, széles a választék és az árak is tűrhetőek. Amit csak lehet, a piacon veszek meg, nem a boltokban. Itt talán kevésbé vegyszerezett dolgokat kap az ember. Rendszerint ugyanazokat az árusokat keresem fel, megbízom bennük, mindig jó minőséget kapok tőlük – mondta a nyugdíjas hölgy.

Erzsike néni azt is megmutatta, mit tett ma a kosarába: krumplit, paradicsomot, frissen pucolt csirkét és salátát.

Szebedinszky Pál és felesége is alaposan felpakoltak a pénteki piacon. – Mi a tejet is itt vesszük egy örménykúti termelőtől. Ez sokkal finomabb, mint a bolti és aludttejet is lehet készíteni belőle – mondták teljes egyetértésben.

Szebedinszkyék – akik egyébként maguk is kertészkednek odahaza –, karalábét, friss sárgarépát és petrezselyemgyökeret tettek a kosarukba. A tavasz első gyümölcséből, a szamócából is vásároltak egy nagyobb tálkával.

– Talán várnunk kellett volna egy-két hetet, mert ez a szamóca még biztosan nem szabadföldi… de elcsábultunk – mondták, majd gyorsan hozzátették: igyekeznek odafigyelni arra, mit esznek meg. Uborkát például ilyenkor még biztosan nem vásárolnak, a salátát pedig maguk termelik meg, sőt jócskán el is raknak belőle télire, a fagyasztóládába.

– Az a legnagyobb baj itt a szarvasi piacon, hogy nehéz helyet kapni. Az éves bérletekből nem jutott nekem, így csak akkor kapok helyet, ha valamelyik árus otthon marad – panaszolta egy szelevényi őstermelő, Gulyás János. Elárulta: Kunszentmártonba, Tiszaföldvárra és Békésszentandrásra is jár árusítani, de messze a szarvasi piac a legjobb, itt van a legnagyobb bevétele. Ma paradicsom-, paprika-, karalábé- és zellerpalántákat hozott.

– Érezni már a hó végét, nagyon kevés fogyott abból a négyszáz palántából, amit kihoztam. Úgy látom, ma inkább azok jártak jól, akik virágpalántákat hoztak ki – mondta. Hozzátette: nem csak a hó végét, hanem a ballagást és a nagyobb ünnepeket is érezni lehet, olyankor mindig megcsappan a bevétele.

Végezetül ejtsünk néhány szót az árakról, melyek némileg változtak a két héttel ezelőttiekhez képest (ekkor készítettünk legutóbb piaci körképet). A szamócát ma már lényegesen olcsóbban, kilónként 700-800 forintért kínálták, de találtunk 590 forintos áron is. A paradicsom és a paprika még mindig drága: 550 forint egy kiló paradicsom, 90 forint egy darab paprika. Újkrumpliból egészen aprót már 190-200 forintért is láttunk, a közepes és nagyméretűek ára 280-320 között mozog. A fokhagyma darabja és az újhagyma csomója egyaránt 100 forint, a friss sárgarépa és a petrezselyem csomója 200 forint körül mozog.

Molnár Gergő, Ganyecz Zalán, Nagy Noémi, Uhljár Viktor, Berecz Levente, Molnár Fábián

Szarvasiak a XXI. Aquatlon Országos Döntőn

Mesélj még!