in

A hegyeknél is magasabbra

A Himalájánál is magasabbra
A Himalájánál is magasabbra

Nem volt kérdés, hogy mi kerüljön az e heti könyvajánlóba. Ez a könyv előbb-utóbb úgyis sorra került volna, ám az apropója most nagyon szomorú.

Mindig is érdekelt, hogy az emberek miért kezdenek bele bizonyos hobbikba, vagy miért vonzódnak bizonyos hivatásokhoz. Nagyon sokat elárul a személyiségükről a választásuk. Ezt a szempontot persze ki lehet terjeszteni másra is: miért vonzódunk bizonyos típusú emberekhez, miért szeretünk bizonyos könyveket, filmeket, stb. De az extremitások lenyűgöznek! Mi az a belső motor, ami hajt embereket, hogy az életüket kockáztatva elérjenek bizonyos eredményeket? Hogy 10 mp alatt fussák le a 100 méter? Hogy elsőként érjenek a célba a maratonon? Vagy miért mennek el az Ironman-re és miért mennek el újra és újra? Mi az a motiváció, amiért megéri szenvedni, küzdeni, kínlódni, összeomlani és újra felállni? Mi az a hang, ami újra és újra erőt ad, hogy folytassák?

Nem biztos, hogy Földes András: Erőss Zsolt – A Himalájánál magasabbra című könyvéből kiderül. Nem biztos, hogy akár egyetlen kérdésünkre is választ kapunk, de olvasva a lebilincselő életrajzi könyvet annyi mindennel fogunk találkozni, hogy közben a kérdéseinkről meg is feledkezünk. Megismerhetjük a rendkívül tehetséges alpinista életútját, eddigi eredményeit és talán bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan él(t) egy hivatásos hegymászó, akinek egyensúlyoznia kell az élet egyéb területei között is, holott ez talán nehezebb terep, mint a K2.

Ajánlom ezt a könyvet minden érdeklődő szívű és lelkű embernek, főleg azoknak, akik kedvet éreznek a hegymászáshoz. (Ha pedig nincs érkezésetek elolvasni ezt a könyvet, menjetek el a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpontjába és nézzetek meg ingyenesen Erőss Zsolt Magaslataink című fotókiállítását június 4-ig!)

Nóra

Vélemény, hozzászólás?

Demeter Péter, a szentandrási falugazda

Kertészből lett falugazdász

Bozsik-torna Békésszentandráson