Connect with us

Békésszentandrás

Esküt tettek és Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Trianonra emlékeztek Békésszentandráson
Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Hetven délvidéki és kárpátaljai magyar tette le az állampolgársági esküt szombaton délután Békésszentandráson. Az új magyar állampolgárok ezután a helyiekkel együtt emlékeztek a trianoni ország-csonkításra.

A Körös Művelődési Házban először Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: népszerű a magyar állampolgárság, amit ékesen bizonyít, hogy 2011. január 1. óta már több százezren tettek esküt. Számuk az év végére elérheti a félmilliót.

A Kárpátaljáról és Délvidékről érkezett magyarok először letették az esküt, majd Sinka Imre polgármestertől átvették honosítási okiratukat. Néhány aláírásért cserébe Bagi Erika anyakönyvvezető átadta személyes dokumentumaikat. Az ünnepi ceremónia pezsgős koccintással zárult.

A szép pillanatok után szomorúbbak következtek: korabeli filmfelvételek és dokumentumok segítségével emlékeztek a keserű trianoni döntésekre. Molnár Imre Zoltán, a helyi általános iskola igazgatója felolvasta a korabeli jeles európai politikusok trianonnal kapcsolatos gondolatait is.

A művelődési házban tartott megemlékezés után a résztvevők a trianoni emlékműhöz vonultak, élükön a történelmi zászlókat vivő hagyományőrzőkkel. Itt koszorúkat és nemzetiszínű zászlókat helyeztek el.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Cikluszáró testületi ülést tartottak Békésszentandráson

Békésszentandrás

Sinka Imre (Fotó: Hegedűs Éva) Sinka Imre (Fotó: Hegedűs Éva)

Elégedetten tekint az elmúlt öt év mérlegére Sinka Imre

Békésszentandrás

Dernovics Tamás a földön, jobbról Lós István (Fotó: Babák Zoltán) Dernovics Tamás a földön, jobbról Lós István (Fotó: Babák Zoltán)

Továbbra is rossz passzban a Hunyadi

Békésszentandrás

Bemutatkozott Békésszentandrás független képviselőjelöltje, Major Attila

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect