in ,

Esküt tettek és Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Trianonra emlékeztek Békésszentandráson
Trianonra emlékeztek Békésszentandráson

Hetven délvidéki és kárpátaljai magyar tette le az állampolgársági esküt szombaton délután Békésszentandráson. Az új magyar állampolgárok ezután a helyiekkel együtt emlékeztek a trianoni ország-csonkításra.

A Körös Művelődési Házban először Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: népszerű a magyar állampolgárság, amit ékesen bizonyít, hogy 2011. január 1. óta már több százezren tettek esküt. Számuk az év végére elérheti a félmilliót.

A Kárpátaljáról és Délvidékről érkezett magyarok először letették az esküt, majd Sinka Imre polgármestertől átvették honosítási okiratukat. Néhány aláírásért cserébe Bagi Erika anyakönyvvezető átadta személyes dokumentumaikat. Az ünnepi ceremónia pezsgős koccintással zárult.

A szép pillanatok után szomorúbbak következtek: korabeli filmfelvételek és dokumentumok segítségével emlékeztek a keserű trianoni döntésekre. Molnár Imre Zoltán, a helyi általános iskola igazgatója felolvasta a korabeli jeles európai politikusok trianonnal kapcsolatos gondolatait is.

A művelődési házban tartott megemlékezés után a résztvevők a trianoni emlékműhöz vonultak, élükön a történelmi zászlókat vivő hagyományőrzőkkel. Itt koszorúkat és nemzetiszínű zászlókat helyeztek el.

Vélemény, hozzászólás?

Csabacsűdi népdalkör

Szlovákul szólt az ének Csabacsűdön

Kovács Lacus és Badar Gergő

Alázat, barátság és kitartás