in , ,

Csíksomlyói Búcsú és a Vásár a Szarvasi Vízi Színházban

A Tessedik Táncegyüttes
A Tessedik Táncegyüttes

Június 20-án este a szarvasi Tessedik Táncegyüttes és a békéscsabai Balassi Táncegyüttes műsorát láthatják a Szarvasi Vízi Színházban.

A Csíksomlyói búcsú című előadásával lép a közönség elé a Tessedik Táncegyüttes. A Martin György Néptáncszövetség által szervezett nagyszabású megmérettetésen a közelmúltban a szarvasi táncosok ezzel a műsorral megszerezték a kiváló minősítést. A Csíksomlyói búcsúba érkező székely és csángó néptánccsoportok táncai, viseletei, egyházi énekei adják az alapját a Táncegyüttes előadásának.

A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni. A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Baba Mária közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint legyőzik a fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.

A műsort Széphalmi Zoltán és Csasztvan András szerkesztette.
Zenei összeállító: Pál István / Szalonna és zenekarra

A műsorban szereplő táncokat betanították:
Tóth Judit – Széphalmi Zoltán – Bukovinai székelyek tánca,
Tóth Melánia – Valach Gábor (Honvéd Táncszínház)– Gyimesi táncok,
Galát Péter (Magyar Állami Népi Együttes)– Moldvai táncok,
Lagzi Veronika – Juhász Attila – Vajdaszentiványi táncok,
Bakró Erzsébet – Hankó Tamás – Csiki székelyek tánca

Kisérő zenekar: Dűvő Zenekar, Szokolay Dongó Balázs és Unger Balázs (Cimbali Band)

Tánckar vezető: Hankó Tamás

A Balassi Táncegyüttes a Vásár című műsorával lép a közönség elé.

A mai kor embere nem is sejtheti, hogy mit jelentett nagyapáinknak vagy akár az ő nagyapáiknak egy-egy vásár. Ezek különleges alkalmak voltak, a különböző kultúrák fantasztikus olvasztótégelyei. Itt találkozhatott a gazdag a szegénnyel, a módos a szolgával, a román a magyarral, az eladósorban lévő lányok az esetleges kérőkkel, a helyiek a messziről jött árusokkal. A kézzel fogható javak mellett a szellemi értékek is cserélődtek és így mindenki egy kicsivel többel térhetett haza, mint amivel elindult.

Zene: Falusi László és a Dűvő Zenekar

Jelmez: Kolarovszki Mária és Mlinár Péter

Koreográfusok: Mlinár-Kőrösi Katalin, Szarka Zsolt, Mlinár Pál

Kísér: Dűvő Zenekar

Rendező-koreográfus: ifj. Mlinár Pál

Jegyek válthatók a Cervinus Teátrum jegypénztárában.

Bővebb infó: 66/311-464

Vélemény, hozzászólás?

Vajdás diák a Kormányhivatal elismerő ünnepségén

Szarvasi babgulyást főztek az olaszoknak