in

A Polgárőrség felhívása a betörések megakadályozására

A közel múltban bekövetkezett bűncselekmények indokolják, hogy felhívjuk a figyelmet a saját vagyon megőrzésének fokozott jelentőségére.

A vagyon megőrzése elsősorban a tulajdonos felelőssége, nem lehet mindenhova rendőrt, polgárőrt állítani, éppen ezért a polgárőrség a következő intézkedéseket javasolja, minden tulajdonnal /elsősorban kertes házzal /rendelkező szarvai polgárnak:

• A lakás, épületek minden ajtajára, különösen azoknál a helyiségeknél, amelyekben valamilyen értéket tárolnak, biztonsági zárakat, hevederzárakat, lakatokat, az ablakokra redőnyöket, zsalugátereket szereltessen fel.

• Ha elmegy otthonról, vagy távolabb, zajos helyen dolgozik (pl. valamilyen géppel dolgozik) a kerítéskaput, a lakás ajtaját, ablakait, az épületek ajtajait zárja be.

• Pénzét ne a szekrényben, szalmazsákban tartsa, hanem vigye pénzintézetbe.

• A kerti szerszámokat, gépeket, a könnyen elmozdítható eszközöket használat után rakja el és tartsa bezárva. A padláshoz tartozó létrát zárja el.

• Ha csak rövidebb időre megy el otthonról, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, esti órákban hagyjon égve egy-két beltéri lámpát, így a külső szemlélőben azt a látszatot kelti, hogy otthon tartózkodik.

• Ismeretleneket – akik valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, valami apróságot akarnak kérni, vagy alkalmi munkára ajánlkoznak – ne engedjen be a lakásba. Ilyen esetben jegyezze fel a rendszámot, nevet, személyleírást.

• A nagytestű házőrző kutya jelenléte még ma is visszatartó erőt jelent a házba behatolni szándékozókkal szemben.

• Időnként vizsgálják át a bejárati ajtót és környékét, hogy nincsenek-e számok, jelek odaírva, papírcsík, gyufaszál az ajtó réseibe dugva, cellux-csík felragasztva. Ezeket azonnal távolítsa el, mivel az a tulajdonos távolléteinek megfigyelését szolgálják!

• Ha a biztonsági zárat nem tudja bezárni, ne menjen el hazulról, mert lehet, hogy a bűnözők a lakást betörésre „előkészítették”. Gondoskodjon a zárcseréről, de ne hagyja felügyelet nélkül a lakást.

• Célszerű a mechanikai védelem kiegészítése, elektromos védelemmel:

mozgásérzékelős lámpa, riasztó, kamera

Betörés észlelésekor:

Ha hazaérkezéskor betörés nyomait észleli, NE MENJEN BE A LAKÁSBA!!!

Ennek két oka is van:

1. A betörő még mindig a lakásban tartózkodik és nem kizárt, hogy menekülése érdekében az Önnel szemben fizikai erőszakot fog alkalmazni.

2. Ha nem megy be a lakásba, akkor a betörő által hagyott nyomokat nem változtatja meg, így megkönnyíti a rendőrség munkáját.

A szarvasi bűnözők elkövetési módjára jellemző a kerteken át, kerítésen keresztül való behatolás, illetőleg utcáról szintén kerítésen történő behatolás, de nem ritka a kerítés megbontása sem. Ez történhet este, de napközben is, még a tulajdonos esetleges otthonléte sem zavarja az elkövetőket. Visznek mindent, ami a szabadban és a könnyen kinyitható épületekben van, ezért fontos a megfelelő mechanikai védelem.

Fontos a jó szomszédi viszony, vegye fel a kapcsolatot közvetlen megbízható szomszédjaival. Állapodjanak meg abban, hogy kölcsönösen figyelemmel kísérik egymás lakókörnyezetét, értesítik egymást, ha gyanús körülményeket észlelnek, illetve felkeresik a másikat, ha már hosszabb ideje nem látták.

A szarvasi bűnözők jellemzője:

– fiatal munkában meg nem fáradt személyek, atlétákat megszégyenítő kerítésugrási

teljesítménnyel,

– csoportosan (h-ban) mozognak,

– esetleg szociálisan befogadott személyek „ munkára kényszerítése” történik,

– idős hölgynek tetetve magukat az utcán haladnak és minden kilincsben megkapaszkodnak,

zsebükben hatalmas kulcscsomó, hogy a szél el ne fújja őket,

– a hírtelen fellépő hang- és fényhatás erősen zavarja az elkövetőket,

Legjobban az összefogás zavarja őket, tehát össze kell fogni, sok szem sokat lát, több jelzés eredményre vezet!

Különösen a szarvasi ”Bermuda négyszögben”, ahol sok minden eltűnik, kérjük, nagyon éberek legyenek: Néphadsereg utca – Tessedik S. utca – Vajda P. utca – Arany J. utca.

Ha környezetében bűncselekmény vagy annak gyanúja történik, haladéktalanul értesítse a rendőrséget.

Telefonszámok: 107,112 és a helyi kapitányság száma: 66/313-711

Ne váljon áldozattá!

Bronzzal a nyakában mehet pihenni a Hunyadi

Szentandrás ötmilliót nyert a testvértelepülési találkozóra