in , ,

Oltári dudaszó

Ágoston Béla dudán

Ágoston Béla és Mizsei Zoltán világzenei koncertjét Kollár Zsolt, az újtemplomi evangélikus egyházközség lelkésze vezette fel egy Máté evangéliumából vett részlettel. Kollár Zsolt óvott attól, hogy a holnap és a holnapután küzdelmeiről morfondírozzunk. Soha se aggódjunk, mondta búcsúzóul, majd átadta az oltár előtti teret Ágoston Béla és Mizsei Zoltán duójának, akik oltári dudaszó című koncertjükkel ejtették ámulatba a közönséget. Ahogy azt Béla a newjságnak elárulta, egyházzene, népzene és jazz keverékéből gyúrt anyaggal készültek a mai napra, amit tavaly az Öt Templom Fesztiválon is előadtak már Győrben.

Ágoston Béla szarvasi származású. Mikor gimnáziumban feltűnt a 2.B-ben egy akusztikus gitárral a kezében, nem nagyon vettük komolyan. Aztán megtanult egy rakat ütősön, fúvóson játszani, és kiderült, tévedtünk. Számtalan formációban láthattuk már azóta. Most kóválygó szabadúszó lélekként aposztrofálta magát. Tegnap kitalálta az új, csak magát tömörítő, legújabb-legrégebbi formációjának a nevét: magán hangzó. Most mással hangzóval Mizsei Zoltánnal lépett fel, aki a Zeneakadémia egyházzene tanszakán tanít. Belépője alatt dorombéneket hallhattunk tőle. Senki sem tudta, mit hall, annyira egyedi hangzású. Az előadáson énekelt és billentyűsön játszott.

Béla formációinál már csak az általa megszólaltatott hangszerek száma nagyobb. Most havasi kürtöt, dudát, furulyákat, ütőgardont, szopránszaxofont és steel drummot hozott magával, ill. egy fujarát, amit koncert közben csak nehéz pisilésnek neveztünk el magunkban. A képeken talán látszik, miért. Az is kiderült, hogy aki dudás akar lenni, előtte mindenképpen nősüljön meg. De ha nem tud addig várni a dudássággal, semmilyen körülmények között ne játsszon annak a nőnek, akivel hosszútávú tervei vannak, de ha ez sem megy, a szemébe véletlenül se nézzen dudálás közben! Úgy tűnt, hogy karibun nem lehet túl nehéz megtanulni játszani azoknak, akik szoktak tárcsán sütögetni. Nagyon hasonlóan néznek ki a mozdulatok, mint mikor a sógorunk tologatja a húsokat vason, csak más hangja van.

Ágoston Béla az eszközöket a nap folyamán már bemutatta a könyvtárban. A péntek további részében még elment a baráti körösökhöz, este pedig a Zebrában léptek fel egy pesti beatboxossal, Szarvas Dáviddal kiegészülve, ahol a hely szellemének megfelelően improvizatív táncolható világzenét játszottak. Állítólag hajnalig tartott a buli.

Vélemény, hozzászólás?

Klenk József (1938-2013)

Játszótér helyett pihenőparkot terveznek Csabacsűdön