in ,

Hárommal többen vagyunk: újabb eskütétel Békésszentandráson

Eskütevők Békésszentandráson

Vasárnap ismét állampolgársági eskütétel helyszíne volt a békésszentandrási polgármesteri hivatal. Ezúttal a vajdasági testvértelepülésről, Kishegyesről érkeztek hárman – egy házaspár és egy fiatal hölgy -, hogy esküvel is bizonyítsák: magyarnak vallják magukat.

Kishegyest és Békésszentandrást egyébként régi történelmi szálak fűzik ösze. A vajdasági települést 245 évvel ezelőtt szentandrási telepesek alapították. A testvértelepülési szerződést 45 évvel ezelőtt írták alá, azóta egyre szorosabbra fűzik a szálakat. Kishegyesről már eddig is sokan érkeztek állampolgársági eskütételre, s vélhetően így lesz ez a jövőben is.

Sika Imre polgármester előtt ezúttal tehát hárman tették le az esküt: Linka László és felesége Linka Berecz Gabriella, valamint Povázsánszki Csilla. Csilla szülei és két fiútestvére már korábban, június 1-jén letették (szintén Szentandráson) az esküt, de ő akkor nem tudott eljönni.

Az új magyar állampolgároknak Bagi Erika anyakönyvvezető adta át a honosítási dokumentumokat. Dr. Olasz Imréné dr. egy verssel – Komjáthy Jenő: Magyar vagyok című költeményével -, ajándékozta meg a kishegyesieket.

A pezsgős koccintás előtt Bagi Erika felolvasott néhány sort az egyik eskütevő, Povázsánszky Csilla önéletrajzából, melyet az állampolgársági kérelemhez csatolt. Ebből idézünk most mi is: „Még általános iskolás koromban csatlakoztam a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánc csoportjához. Magyarul tanultam meg beszélni, magyarul tanultam az iskolában és magyarul tanulok az egyetemen. A magyar himnusz a himnuszom, de magyarságom elmélyülése a néptánccal kezdődött meg igazán.”

A rendezvény zárásaként Bagi Erika anyakönyvvezető Wass Albert szavait idézte: „Nem szabad idegenként visszatérnünk oda, ahol valamikor otthon voltunk.”

Vélemény, hozzászólás?

Választókerületi tisztségválasztás a Demokratikus Koalíciónál

Hangnyomáspróba kánikulában