in , ,

Múltbéli kalandozások

Balassi Táncegyüttes Vásár című előadása a Vízi Színházban
Balassi Táncegyüttes Vásár című előadása a Vízi Színházban

A csütörtök este a néptáncosoké volt a Vízi Színház színpada. Két együttes lépet színpadra a 66 éves Balassi Táncegyüttes és a 45 éves Tessedik Táncegyüttes.

A Tessedik Táncegyüttes a Csíksomlyói búcsúval kezdett, amivel nemrégiben kiváló minősítést szereztek.

„A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni. A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Baba Mária közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint legyőzik a fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.”- olvasható az ismertetőben.

A Csíksomlyói búcsúba érkező székely és csángó néptánccsoportok táncai, viseletei, egyházi énekei adják az alapját a Táncegyüttes előadásának. Az éneket, az imádságot, a Körös megsokszorozva adta vissza. Mintha több ezer ember énekelt és imádkozott volna. Felemelő érzés volt.

A műsort Széphalmi Zoltán és Csasztvan András szerkesztette. Zenei összeállító: Pál István /Szalonna és zenekarra. A műsorban szereplő táncokat betanították: Tóth Judit – Széphalmi Zoltán – Bukovinai székelyek tánca, Tóth Melánia – Valach Gábor (Honvéd Táncszínház)– Gyimesi táncok, Galát Péter (Magyar Állami Népi Együttes)– Moldvai táncok, Lagzi Veronika – Juhász Attila – Vajdaszentiványi táncok, Bakró Erzsébet – Hankó Tamás – Csiki székelyek tánca. Tánckar vezető: Hankó Tamás

A Balassi Táncegyüttes Vásár című előadását láthattuk a második részben. A táncosok megidézték dédapáink vagy azok szüleik által átélt vásárt, ahol adtak, vettek, beszélgettek, ismerkedtek, színházat néztek, és átéltek olyan dolgokat, amit a dolgos hétköznapok nem engedtek meg. Nagyon mozgalmas, előadást láthattunk. A lányok és fiuk, többször átöltözetek és mégis mindig sokan voltak a színpadon. Megidézték az ország több részének táncát. Sajnos nem ismerem a táncokat és a népviseletet, számomra a néptánc a régi hangulat felidézése. Ez maximálisan sikerült. A tánc a vidám vásári forgatagot idézte meg. Nagyon profi előadást láthattunk. Koreográfusok: Mlinár-Kőrösi Katalin, Szarka Zsolt, Mlinár Pál, rendezte, ifj. Mlinár Pál. Zene: Falusi László és a Dűvő Zenekar

Mindkét táncegyüttest a Dűvő Zenekar, Szokolay Dongó Balázs és Unger Balázs (Cimbali Band) kísérte. A Dűvő zenekar a Balassi Táncegyüttes állandó zenekara.

Sajnos nem volt tele a nézőtér, pedig nagyszerű előadás részese volt, aki jegyet váltott a mai estére.

Vélemény, hozzászólás?

Az 1. helyezett csapat

Iskolapad helyett strandröplabda

Huszonegy milliót nyert Szarvas a múzeum működtetéséhez