in ,

Piaci körkép – megkezdődött a dinnyeszezon

Megkezdődött a dinnyeszezon

Szarvason a heti három piac közül általában a pénteki a legnagyobb. Ez ma délelőtt is igaznak bizonyult, az árusok sok-sok gyümölccsel és zöldséggel, a vevők pedig nagy szatyrokkal és kosarakkal érkeztek.

Jó hír, hogy a burgonya ára jelentősen lecsökkent, ma már a legtöbb helyen 150 forintért kínálták. Lejjebb ment a sárgarépa és az uborka ára is, előbbit 150-180, utóbbit 150-220 forintért kínálták kilónként. Paradicsomot kilónként 200, paprikát 300 forintért lehetett kapni.

Gyümölcsből nagyon széles a skála: találtunk még cseresznyét (igen borsos áron, 690 forintért!), meggyet (300-590 forintért), püszkét (580 forintért), s egyre több a sárga- és az őszibarack is.

Kovács Lajos, lakitelki őstermelő meggyet és őszibarackot hozott ma a szarvasi piacra:

– A meggyszezon már a végefelé jár, de néhány fajta még most is alkalmas befőzésre. Az őszibarackot nemrég kezdtük szedni, ma szépen fogyott belőle – mondta a lakitelki termelő, miközben kimért néhány kilót egy vásárlónak.

Megjelentek az első dinnyeárusok is a piacon. Kis Pálné, hódmezővásárhelyi kereskedő két gyermekével – Mónikával és Álmossal – együtt kínálta a piros bélű nagykamarási görög- és sárgadinnyéket.

– Idén sajnos drágábban tudjuk adni, mint tavaly. Ez azért van így, mert tavasszal a jég elverte az első dinnyéket – mondta a kereskedő. A görögdinnye kilóját 200, a sárgadinnyét 280 forintért mérte. Vásárlói is akadtak szép számmal. Mint mondta, egyébként sem panaszkodhat, a dél-alföldi piacok között a szarvasi jónak mondható, itt elég nagy a vásárlóerő. Ma száz darab, 8-10 kilós dinnyét hozott ki. Sokan felezve kérték a pirosló csemegét, így nem csak kevesebbet kellett fizetniük, de azt is láthatták, hogy a belseje csábítóan szép piros.

Vélemény, hozzászólás?

Két Gyula – meg egy Pali

Felhívás a közterületek rendbentartására