in ,

Furugy-nap, jókedvvel és finom ételekkel

Furugy-nap
Furugy-nap

Ínycsiklandó illatok, finom ételek és jókedv töltötte be szombaton a furugyi sportpályát. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat itt rendezte meg a hagyományos Furugy-napot.

A rendezvényre a szeretetszolgálat által működtetett négy idősek klubjának (Furugy, Középhalom, Örménykút, Szarvas) tagjain kívül a Furugyból elszármazottak közül is sokan eljöttek – tudtuk meg Kis Gabriellától, az idősek klubjainak vezetőjétől. S természetesen a környező településekről is érkeztek résztvevők.

– Idén is lehetőség van arra, hogy lovaskocsival járják be az érdeklődők a furugyi tanyasorokat. Ma már kevesen élnek ezen a külterületi településrészen. Az itteni idősek klubjába 18-an járnak rendszeresen, igyekszünk számukra minél több érdekes programot szervezni – mondta Kis Gabriella.

Közben a sportpályát egyre jobban betöltötte a bográcsokban rotyogó ételek finom illata. A színpadról pedig dr. Olasz Imréné dr., Békésszentandrás jegyzője köszöntötte a IV. Furugy-nap résztvevőit, majd kezdetét vette a kulturális műsor. Gyerekek és felnőttek egyaránt színpadra léptek, dalok, táncok követték egymást.

Természetesen közben a bográcsokba is belenéztünk. Elsőként a Középhalmi Csicsergők nevet viselő csapatnál álltunk meg, akikről kiderült, hogy a középhalmi idősek klubjának tagjai. Janecskó Jánosné vezényletével és Krajcsovicz Mihály segédletével egy jó nagy adag krumplipaprikást főztek, természetesen házikolbásszal. Krajcsovicz Mihály azt is elárulta, hogy ő bizony nagyon kedveli az efféle együttléteket, sőt még a farsangi bohóckodásokban is szívesen benne van. Legutóbb például menyasszonynak öltözött be, de volt már kisdobos és úttörő is.

A szentandrási polgármesteri hivatal sátrában szintén nagy volt a nyüzsgés. Fulajtárné Erzsike szorgalmasan kavargatta az öreg tarhonyát. Mint mondta, ez egy eredeti szentandrási kubikos étel.

Kicsit odébb a „Palócok” sátránál álltunk meg. Mint kiderült, szarvasi családi-baráti társaságról van szó. A főzési munkálatokat itt egy anya és lánya, Klam Edit és Adamik Andrea irányította.

– Palóclevest főzünk! – mondta Andrea, s rögtön sorolta is, mi kell a jó palóclevesbe: sok zöldbab, s mindenféle létező zöldség, füstölt, csontos marhahús, vegyes sertéshús, a végén pedig egy kis citromlé és tejföl.

A „Kákai csibészek” bográcsa körül sokan forgolódtak, de a munkálatokat Viszkok Gábor irányította. Nem véletlenül, mert amint az tréfás feliratú kötényéről is kiderült, ő a világ legjobb szakácsa. Bográcsukban pásztorgulyás rotyogott, aminek egyik különlegessége, hogy a füstölt szalonna, hagyma, paprika-paradicsom, krumpli, sertéscsülök és –comb mellett káposztát is belefőztek.

A déli órákra már több százra gyarapodott a Furugy-nap résztvevőinek száma. A zsűri tagjai pedig – dr. Olasz Imréné dr. zsűrielnök vezetésével – szorgalmasan dolgoztak, azaz kóstolgattak, hogy eldöntsék, melyik a legfinomabb étel. A főzőverseny résztvevői küzül szinte kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott: itt most nem az első díj, hanem az együttlét és a jókedv a legfontosabb. Így is volt, mindenki jól érezte magát. Búcsúzáskor pedig valaki arra kért: írjuk meg, hogy az emberek akkor is tudnak jót mulatni, ha nincsenek köztük politikusok. Sőt, még jobban is érzik magukat. Megírtuk.

Vélemény, hozzászólás?

A szentandrási Dorogi Vivien szabadidős póni kettesfogatával

Lovasnapok gazdag kíséróprogramokkal

Az LSZK egyenlítő gólja

Történelmi döntetlent aratott az LSZK