Connect with us

Békésszentandrás

Furugy-nap, jókedvvel és finom ételekkel

Furugy-nap
Furugy-nap

Ínycsiklandó illatok, finom ételek és jókedv töltötte be szombaton a furugyi sportpályát. Az Ótemplomi Szeretetszolgálat itt rendezte meg a hagyományos Furugy-napot.

A rendezvényre a szeretetszolgálat által működtetett négy idősek klubjának (Furugy, Középhalom, Örménykút, Szarvas) tagjain kívül a Furugyból elszármazottak közül is sokan eljöttek – tudtuk meg Kis Gabriellától, az idősek klubjainak vezetőjétől. S természetesen a környező településekről is érkeztek résztvevők.

– Idén is lehetőség van arra, hogy lovaskocsival járják be az érdeklődők a furugyi tanyasorokat. Ma már kevesen élnek ezen a külterületi településrészen. Az itteni idősek klubjába 18-an járnak rendszeresen, igyekszünk számukra minél több érdekes programot szervezni – mondta Kis Gabriella.

Közben a sportpályát egyre jobban betöltötte a bográcsokban rotyogó ételek finom illata. A színpadról pedig dr. Olasz Imréné dr., Békésszentandrás jegyzője köszöntötte a IV. Furugy-nap résztvevőit, majd kezdetét vette a kulturális műsor. Gyerekek és felnőttek egyaránt színpadra léptek, dalok, táncok követték egymást.

Természetesen közben a bográcsokba is belenéztünk. Elsőként a Középhalmi Csicsergők nevet viselő csapatnál álltunk meg, akikről kiderült, hogy a középhalmi idősek klubjának tagjai. Janecskó Jánosné vezényletével és Krajcsovicz Mihály segédletével egy jó nagy adag krumplipaprikást főztek, természetesen házikolbásszal. Krajcsovicz Mihály azt is elárulta, hogy ő bizony nagyon kedveli az efféle együttléteket, sőt még a farsangi bohóckodásokban is szívesen benne van. Legutóbb például menyasszonynak öltözött be, de volt már kisdobos és úttörő is.

A szentandrási polgármesteri hivatal sátrában szintén nagy volt a nyüzsgés. Fulajtárné Erzsike szorgalmasan kavargatta az öreg tarhonyát. Mint mondta, ez egy eredeti szentandrási kubikos étel.

Kicsit odébb a „Palócok” sátránál álltunk meg. Mint kiderült, szarvasi családi-baráti társaságról van szó. A főzési munkálatokat itt egy anya és lánya, Klam Edit és Adamik Andrea irányította.

– Palóclevest főzünk! – mondta Andrea, s rögtön sorolta is, mi kell a jó palóclevesbe: sok zöldbab, s mindenféle létező zöldség, füstölt, csontos marhahús, vegyes sertéshús, a végén pedig egy kis citromlé és tejföl.

A „Kákai csibészek” bográcsa körül sokan forgolódtak, de a munkálatokat Viszkok Gábor irányította. Nem véletlenül, mert amint az tréfás feliratú kötényéről is kiderült, ő a világ legjobb szakácsa. Bográcsukban pásztorgulyás rotyogott, aminek egyik különlegessége, hogy a füstölt szalonna, hagyma, paprika-paradicsom, krumpli, sertéscsülök és –comb mellett káposztát is belefőztek.

A déli órákra már több százra gyarapodott a Furugy-nap résztvevőinek száma. A zsűri tagjai pedig – dr. Olasz Imréné dr. zsűrielnök vezetésével – szorgalmasan dolgoztak, azaz kóstolgattak, hogy eldöntsék, melyik a legfinomabb étel. A főzőverseny résztvevői küzül szinte kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott: itt most nem az első díj, hanem az együttlét és a jókedv a legfontosabb. Így is volt, mindenki jól érezte magát. Búcsúzáskor pedig valaki arra kért: írjuk meg, hogy az emberek akkor is tudnak jót mulatni, ha nincsenek köztük politikusok. Sőt, még jobban is érzik magukat. Megírtuk.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Sinka Imre: Élni hagyni a vállalkozókat

Békésszentandrás

Bukovinszky Béla (Fotó: Hegedűs Éva) Bukovinszky Béla (Fotó: Hegedűs Éva)

Bukovinszky Béla: Nagyon jó dolog, ha az ember megteheti, amit szeret

Békésszentandrás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

A doni hősökre emlékeztek Békésszentandráson

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect