in , ,

Líra és jazz a Vízi Színház színpadán

Kolti Helga és Dobri Dániel

Kedd este Kolti Helga és Dobri Dániel „Érik a fény” címmel vers-estet játszott el a Vízi Színház deszkáin. Nem tévedés, a versekből összeállított estet Kolti Helga eljátszotta, mint egy színdarabot. A zene, a darab kísérőjeként beépítve szólt. Kolti Helga a verseket nem mondta, hanem a testét, lelkét beleadva játszotta el. József Attila, Babits, Márai, Pilinszky és felsorolni sem tudom melyik költő verseit folyamatosan egymásba kapcsolódva, egymásra épülve mondta el Kolti Helga, a zene választotta el, és néha festette alá a szövegmondást. Wass Albert „Üzenet haza” című versét csak hatalmas pátoszokkal, hangosan mondva hallottam eddig. Ma Kolti Helga szívvel, lélekkel, mondta és nekem ez sokkal jobban a lelkemig hatolt, mint eddig bármikor.

Kolti Helga állt már az elmúlt évben a Vízi Színház deszkáin, hiszen Moliére „A mizantróp” című darabjában Arsinoé szerepét játszotta, amelyért a legjobb mellékszereplő díját kapta az elmúlt évben a zsűritől. De a felolvasó estek keretében két darab rendezése is a nevéhez fűződik, hogy csak a Szarvassal kapcsolatos megjelenését említsem.

A zenész, Dobri Dániel volt, aki mintha csak magának játszott volna, fantasztikus tudással játszott. Jazzt csak az igazán jók tudnak játszani. A képzett játék nem véletlen, mert, Dobri Dániel nem kisebb zenészekkel játszott már, együtt, mint Pege Aladárral, Pleszkán Frigyessel, Horváth Charlieval, Babos Gyulával, Fekete-Kovács Kornéllal, és Szakcsi Lakatos Bélával is muzsikált. Együttesének tagjai a Bartók Béla Konzervatóriumban illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezték képzettségüket és tagja – sejtésem szerint – az a Nagy Péter színész is, akit Hartay Csaba könyvbemutatóin hallhatott a közönség. Az együttes dalainak szövegét nem kisebb személyiség írja, mint Bereményi Géza.

Kedd este igazi profi előadást láthatott az, aki leült a mocsári ciprusokkal szemben lévő Vízi Színház amfiteátrum-szerű nézőterére.

Szarvasi Vízi Színház, 2013. július 9.

Zöldségmustra a békésszentandrási iskolakertben

Négyszázmillió a közmunkaprogramra