Connect with us

Békésszentandrás

Zöldségmustra a békésszentandrási iskolakertben

Virágzó kertészet a békésszentandrási iskolakertben

Aki a békésszentandrási iskolakert környékén jár, virágzó kertészetet láthat ott. Igaz, ma már nem apró gyermekkezek tanulják a földművelés alapjait, hanem közmunkások fogják a kapanyelet.

A 0,9 hektáros iskolakertben Kovács Ferenc munkavezető kalauzolt bennünket. A terület egy részébe gyümölcsfákat telepítettek, a fennmaradó (nagyobb) részen zöldségeket termesztenek. Az uborkától a paradicsomon át a patisszonig és a káposztáig szinte minden megtalálható itt, amire egy konyhában szükség lehet. Paprikát és paradicsomot fóliában is termesztenek, de a szabadföldi is szépen fejlődik már. Kovács Ferenc büszkén mutatta a magasra felfuttatott uborkákat, amelyek így sokkal több és szebb termést hoznak, mint ha a földön futnának.

Azt már Sinka Imre polgármestertől tudtuk meg, hogy a csaknem egyhektáros kertben megtermelt zöldségeket a szentandrási lakosság részére értékesítik.

– Olcsóbban adunk mindent, mint a nagy bevásárlóközpontok. Egyre többen vásárolnak az önkormányzattól, mert itt mindig friss a paradicsom, a patisszon és a többi zöldség. Nem panaszkodhatunk, el is fogy minden. Célunk, hogy a település egyre inkább önellátó legyen – mondta a polgármester. Hozzátette: az iskolakertet a Start közmunkaprogram mezőgazdasági alprogramjának keretében művelik. Az értékesítésből származó bevételt teljes mértékben visszaforgatják a termelésbe.

Virág Sándortól, a polgármesteri hivatal településüzemeltetési előadójától megtudtuk, hogy a mezőgazdasági alprogram keretében 30 embernek tudnak munkát adni. Az iskolakerten kívül 1,9 hektáron burgonyát, 2,7 hektáron paradicsomot, 1,9 hektáron céklát és szintén 1,9 hektáron babot is termesztenek a szentandrási határban. Emellett 5,6 hektáron búzát, 2 hektáron pedig napraforgót vetettek.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán) Kiss László a labdával (Fotó: Babák Zoltán)

0–2-ről döntetlenre hozta a Hunyadi a végét Dévaványa ellen

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nemcsényi Zsolt a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szentandráson

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Méretes céklával és tökkel is büszkélkedhetnek a szentandrási kertbarátok

Békésszentandrás

Pásztor Dávid Gólja (Fotó: Babák Zoltán) Pásztor Dávid Gólja (Fotó: Babák Zoltán)

Pásztor Dávid gólja kellett a döntetlenhez

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect