Connect with us

Hírek

Egy gyenge ponttal kevesebb a HAKI-ban

Kísérleti halastórendszer átadása a HAKI-ban

—Jól fejlődött a HAKI az elmúlt húszegynéhány évben, de voltak gyengeségei, mint pl. a kísérleti tórendszer, ill. a recirkulációs üzem — mondta ma délelőtt annak a ceremóniának a megnyitóján dr. Jeney Zsigmond, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet megbízott főigazgatója, amin éppen az intézet felújított halastavait adták át. A 20 hektáron elterülő 60 tó egy magyar-román határon átnyúló projekt keretében készült el, hogy évtizedekre olyan kutatási alapot teremtsen a kísérletekhez, aminek Európában is alig akad párja. Dr. Jeney Zsigmond reményének adott hangot, hogy egy év múlva pont a másik gyenge pont, a megújult recirk átadójára hívhatják majd meg ismét a jelenlevőket.

Ahogy azt Valentinyi Károly, az intézet gazdasági igazgatóhelyettese elmondta, a tervezéstől a kivitelezésig Békés megyei cégekkel végeztették a a HAKI-ban végzendő munkát, ami mintegy 360 millió forint (1,2m euró) körüli összegre rúgott az 1,7 millió euró összköltségvetésű projektből, aminek a finanszírozása legnagyobbrészt EU-s pénzből történt.

A konferenciatermi beszédek után a meghívottak a tavakhoz vonultak, ahol ünnepélyes keretek között átvágták a magyar nemzetiszínű szalagot.

Az eseményre eljött Feldmann Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Dankó Béla országgyűlési képviselő, valamint a projekt egyik legnagyobb támogatójának, Farkas Zoltánnak, a Békés megyei Közgyűlés elnökének képviseletében helyettese, Kónya István is.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

A Libalapos csapata A Libalapos csapata

Libalaposiak nyertek, Sendülüdű meglepetésbronzot hozott

Sport

Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV) Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)

Közel száznegyvenezer látogatóval zárta az évet a Pepi-kert

Szarvas

Szarvasi Polgármesteri Hivatal (Fotó: Babák Zoltán) Szarvasi Polgármesteri Hivatal (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató Csanádi László képviselői fogadóórájáról

Szarvas

Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva) Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva)

Zsinórban hatszor díjazták a szarvasi rendezvénysorozatot

Szarvas

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect