in , ,

Nyáron is beülnek az iskolapadba

A vajdások az őszi előrehozott érettségikre készülnek

A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói közül mintegy húszan a meleg nyári napokon is rendszeresen látogatják az iskolát. Az őszi előrehozott érettségikre készülnek. Ebben tanáraik segítik őket: Bakos Arany matematikából, Borzovánné Burai Julianna matematikából és kémiából, Kéri Bernadett pedig biológiából készíti fel a diákokat. Természetesen fizetség nélkül, a nyári szabadságuk alatt.

– Amióta előrehozott érettségik vannak, mindig akadnak olyan lelkes diákok, akik a vakáció idején is szeretnének tanulni. Szívesen segítünk nekik ebben, s örömmel tapasztaljuk, hogy nem csak az érettségit teszik le sikeresen, hanem többségük később bejut az egyetemre is – mondta Borzovánné Burai Julianna, aki ma reggel éppen a szervetlen kémiát magyarázta két diákjának, Papp Fruzsinának és Bódis Bendegúznak. Most csak ketten tudtak eljönni a másfél órás foglalkozásra, de máskor öten-hatan is beülnek az iskolapadba.

Fruzsina a kémia mellett biológiából is jár előkészítőre. Nem véletlenül, mivel orvosnak készül, a Szegedi Tudományegyetemen szeretne továbbtanulni.

– Úgy gondolom, ha rendesen tanulok, akkor van esélyem bejutni az egyetemre. Hálás vagyok a tanárainknak azért, hogy nyáron is segítenek nekünk a felkészülésben, azt hiszem, ez nem minden iskolában van így – mondta Fruzsina. Ő már túl van egy sikeres előrehozott érettségin, angol nyelvből.

Bendegúz – aki éppen azzal foglalatoskodott, hogy a kémcsőben egy lúgos oldatot fenolftaleinnel színessé varázsoljon -, szintén egészségügyi pályára készül. Gyógyszerész szeretne lenni. Októberben kémiából, később pedig biológiából is szeretne előrehozott érettségi vizsgát tenni.

Egy másik osztályteremben négy diákot találtunk, éppen csonka gúlákat szerkesztettek. Ebben Bakos Arany matematika tanár segített nekik.

Ők négyen – Furár Adrienn, Korompai Flóra, Fabó Anikó és Fekete-Rekényi Balázs – szintén előrehozott érettségire készülnek. Adrienn kitűnő tanuló és közgazdász szeretne lenni. Mint mondta, az idei nyár számára egyáltalán nem telik unalmasan, mert a tanulás mellett még jogosítványt is szeretne szerezni. Némi ideje azért a pihenésre is jut, a Szegedi Tudományegyetem jóvoltából egyhetes földrajzi túrára készül.

Fekete-Rekényi Balázs a Budapesti Műszaki Egyetemen szeretne továbbtanulni.

– Azt mondják, erre az egyetemre könnyű bejutni, de nehéz bennmaradni. Bízom abban, hogy nekem sikerül majd helytállnom. Az októberi alapszintű érettségi után májusban emelt szinten is le szeretnék érettségizni – mesélt céljairól a fiatalember, aki a matematika mellett az informatikát is nagyon kedveli.

Anikó – Adriennhez hasonlóan – szintén közgazdásznak készül, ezért is szeretne matematikából előrehozott érettségit tenni. Korompai Flórának még nincs konkrét elképzelése arról, mi szeretne lenni, de abban már biztos, hogy valamelyik egyetem bölcsészkarát célozza majd meg. Szereti a nyelveket, franciául és angolul is beszél.

Vélemény, hozzászólás?

Jelenés

Az M44-es ügyében Brüsszelben járt a szentandrási polgármester