in ,

Tizenhatodszor arattak le közösen Ezüstszőlőben

Az aratónap legszemrevalóbb fehérnépe: Bartok Enikő

Egynaposra szűkült, de tartalmából mit sem veszített az Ezüstszőlőben rendezett XVI. Aratónap, ami szombaton reggel vonulással kezdődött, majd egy újabb kopjafa leleplezésére került sor, amit ezúttal Császlóc polgármestere, Roják Mária hozott. A kopjafa egy Vereckei-hágóról származó vörösfenyőből készült.

— A határ csak egy vonal, ami egy igazságtalan békediktátum eredménye, mondta Farkas Zoltán a Békés megyei Közgyűlés elnöke beszédében, miután lehullott a lepel. — Ha tett nélkül hagyjuk is, de szó nélkül nem hagyhatjuk, amit művelt Magyarországgal Európa, de tudtára kell adnunk Európának, hogy van mit jóvátennie a magyarokkal szemben — jelentette ki megyénk első embere, majd átadott egy címeres magyar trikolort Békés megye zászlajának kíséretében.

A következőkben az aratóverseny játszotta a főszerepet. A parcellákat sorsolással jelölték ki a szervezők. A szerencse itt komoly szerephez jutott, mert az idén magasra nőtt búzát itt-ott megdöntötte egy szélvihar. Ahogy azt Csasztvan András, a zsűri elnöke kijelentette, nem a gyorsaság fog számítani, hanem a minőség.

Az idén Ecser, Dabas-Sári, Csömör, Mezőtúr, Nagyszalonta, Császlóc, Muzslya, Martos, Szentegyháza, Magyarcsernye, Feketics, Tornya, Szaján, Szaján, Kondoros, Kardos, Csabacsűd és Pély csapatai mérkőztek meg a legjobb aratócsapat, a legjobb kiállású csapat, a legjobb früstök, a legjobb kaszás, a legjobb marokszedő, szemrevaló fehérnép, a leglátványosabb csapat, a legszebb keresztet rakó kategóriákban, de keresték a rangidős, ill. a legifjabb kaszást is. A zsűri figyelt az aratók vidámságára, kitartására, valamint a hagyományos ruházatra és a korhű eszközök használatára is, amiket további nyereményekkel jutalmaztak. Hogy a díjak kiknél kötöttek végül ki, a jelen levők láthatták, ill. talán a Körös tévé felvételéből a nézők is láthatják majd, de az egyik kategóriában, az egyik legfontosabb kategóriában nem jelentkezett a győztes mikor szólították. A kitartás, és persze a szép iránti érdeklődés meghozta az eredményét, így csak a newjság olvasói láthatják, hogy ki volt a XVI. Aratónap legszemrevalóbb fehérnépe. Név szerint ő Bartok Enikő az Arad megyei Tornyáról. A többi versenyben levő fehérnépet nem láthattuk, de nagyot nem tévedhetett a zsűri.

Az Aratónap kísérőrendezvényeként a Szarvasi Veteránjármű Baráti kör mezőgazdasági gép matuzsálelemeiben gyönyörködhetett a műértő közönség.

Vélemény, hozzászólás?

Maugli, az ember fia

Szociális szövetkezetet alapítanak Békésszentandráson