in , , ,

Hetedszer is Európa tetején – Fábri János szerint a kitartás a legfontosabb

Fábri János erőemelő Európa-bajnok

A 68 esztendős Fábri János aranyéremmel tért haza a Luxemburgban megrendezett erőemelő Európa-bajnokságról. A Gyulai Atlasz színeiben versenyző szarvasi masters sportoló immár hetedszer lett a kontinens legjobbja, s egyszer a világbajnoki címet is elnyerte.

– Az ember azt gondolná, hogy egy világ- és Európa-bajnok erőemelőnek méretes testalkata és hatalmas muszklijai vannak. Nos, Önről ez nem mondható el. Honnan tehát az erő?

– Nem a dagadó izmokon múlik, hanem a kitartáson. A befektetett munka idővel meghozza gyümölcsét. A versenyeken általában nálam jóval tagbaszakadtabb emberek vannak a mezőnyben, de már ismernek és tudják, hogy az én izmaimban bizony sok erő van.

– Ezt az eredményei is bizonyítják. Készítsünk egy rövid számvetést az eddigiekről!

– A mostanival együtt hétszer nyertem már el korcsoportomban az Európa-bajnoki címet. Egyszer, 2009-ben világbajnok lettem. Legutóbb, az Amerikában megrendezett VB-n a második helyen végeztem. Felhúzásban 277,5 kilogrammal a 82,5-83 kilogrammos súlycsoportban jelenleg én tartom a masters Európa-csúcsot, sőt 285 kilogrammal enyém az abszolút (korosztálytól független) világrekord is. Most, a luxemburgi Európa-bajnokságon egyébként 600 kilogrammos összetett eredménnyel (fekvenyomásban 130 kilogramm, guggolásban 210 kilogramm, felhúzásban 260 kilogramm) győztem.

– Ne felejtsük el azt sem, hogy egyszer az abszolút magyar bajnoki címet is elnyerte. Ez már jó néhány évvel ezelőtt volt. Elindul-e újra a címért?

– Igen, úgy tervezem, hogy részt veszek a nyílt magyar bajnokságon, amelyet decemberben rendeznek meg Budapesten. Bízom abban, hogy valamennyi korosztályt összevetve ismét én leszek a legjobb. Előtte még más megmérettetésekre is készülök: szeptemberben RAW-bajnokság lesz (ezen a versenyzők nem viselnek speciális védőruhát), októberben pedig korcsoportos magyar bajnokság.

– Mennyi időt tölt nap mint nap az edzőteremben?

– A hét öt napján, hétfőtől péntekig edzek, reggel fél 5-től 8 óráig. Szombaton és vasárnap szünetet tartok, pihenni is kell. Vigyázok magamra, s szerencsére nagyon egészséges vagyok. Én még életemben egyetlen szem gyógyszert sem vettem be. A vérnyomásom mindig 130/80, s csak akkor szalad fel, ha szép nőket látok.

– A rangos világversenyeken való megmérettetés komoly pénzekbe kerül (utazási költség stb.). Hogyan sikerül ezt előteremtenie?

– A költségek döntő részét főszponzorom, Szebegyinszki János, a szarvasi Work Trans Kft. vezetője vállalja, s ezért nagyon hálás vagyok neki. Ő fedezte a tavalyi amerikai világbajnokság és a mostani Európa-bajnokság költségeit is, s már ígéretet kaptam tőle arra, hogy a jövő évi megmérettetéseken is támogat majd. Hangsúlyozni szeretném, hogy – ellentétben azzal, amit egy internetes honlapon megjelent cikkben állítottak –, én egyetlen politikai pártnak sem vagyok a tagja, politikamentesen sportolok.

– Hosszú idő óta van egy másik szenvedélye is: régi órákat gyűjt és javít. Mekkora már a készlete?

– Nem számolom, de biztosan több száz. Gyűjteményem egyik becses darabja az a háromkirályos óra, melyre a napkeleti bölcseket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) festették. A hátoldalára felvésték azt a dátumot, amikor először javította egy órásmester: 1666. Szeretem a régi darabokat, most is egy 1950-es, Ural márkájú orosz katonai óra van a karomon. Hibátlanul ketyeg.

Vélemény, hozzászólás?

Országszerte irtják a vérszívókat – Szarvason ma száll fel a repülőgép

Szarvasi Fórum: egy élő közösség