in ,

Sörkertben méltatták a betyárkirályt

Oszter Sándor, Hévízi Róbert és dr. Seres István

Rendhagyó helyszínen, a békésszentandrási Rózsa Sörkertben tartották pénteken este dr. Seres István: Karikással a szabadságért – Rózsa Sándor és betyárserege című könyvének bemutatóját.

Az est házigazdája Hévízi Róbert, a Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke volt, aki nem csak a kötet szerzőjét, hanem Oszter Sándor, Kossuth-díjas színművészt is meghívta erre az alkalomra. Nem véletlenül, ugyanis az 1970-es évek elején készült legendás filmben ő alakította Rózsa Sándor szerepét.

A hangulat megalapozására először az „Esik eső, szép csendesen csepereg, Rózsa Sándor a kocsmában kesereg” kezdetű dal csendült fel a szentandrási férfikórus előadásában, majd Arany János Rózsa Sándorról írott versét is meghallgathatta a közönség.

Dr. Seres Istvántól és Oszter Sándortól egyaránt sok érdekes momentumot tudhattunk meg az éppen 200 esztendővel ezelőtt született legendás betyárkirály életéről. Például azt, hogy a szabadságharc idején 150 emberével együtt, karikás ostorral harcolt a szabadságharcban. Nem is akármilyen harci technika volt ez, ugyanis az ostor végére ólomgolyókat kötöttek.

A békésszentandrási származású történész arra is talált bizonyítékot levéltári kutatásai során, hogy Kossuth Lajos valóban találkozott Rózsa Sándorral.

– Minél tovább kutattam, annál inkább meggyőződtem arról, hogy a betyárkirály egy rendes ember volt, aki megfelel annak a képnek, amely a néplegendában fennmaradt. Amit a gazdagoktól elvett, azt a szegények között szétosztotta. Egy nagyon pozitív férfi alakja kerekedett ki – mesélte dr. Seres István.

Oszter Sándor is hasonlóan vélekedett: „sokat tanultam tőle, általa”. Néhány, a filmforgatással kapcsolatos kulisszatitkot is megosztott a közönséggel. Mint kiderült, a forgatás alatt egy súlyos baleset érte: leesett a lóról és két csigolyája is megrepedt. Ezután döntenie kellett, hogy akár egészsége kockáztatásával is, de vállalja a film forgatását, vagy sem. Döntött, s a film hátralévő részét egy gipszes bandázsban játszotta tovább, ezt azonban a ruha elrejtette, így a közönség mit sem vett észre az egészből.

Mint kiderült, dr. Seres István a mostani – igen szép kiadású, terjedelmes kötet – után még továbbiakat is szeretne írni Rózsa Sándor életéről.

Az est zárásaként Simkó József, a Rózsa Sörkert tulajdonosa ajándékkal kedveskedett Oszter Sándornak. Átadta az első palackot a Betyárkirály márkanévre hallgató, saját főzésű sörből. Ezt az italt Simkó József saját sörfőzdéjében készítette, Paluska Zoltánnak, a kondorosi Legendák Földje Alapítvány vezetőjének ötlete alapján. A palack címkéjén Oszter Sándor látható, filmbéli Rózsa Sándorként, s mellette az aláírása is ott van.

Vélemény, hozzászólás?

Sátrat vertek a csabacsűdi templomkertben

A Nap is fél órával hamarabb lement