in ,

Cigányeklektika – amit nem szeretnénk megérni Szarvason

Cigányeklektika Bánffyhunyadon

Erdély szélén kirándulva utunk Kalotaszegben fekvő Bánffyhunyadon vezetett keresztül. A városba érve megdöbbentő városkép fogadja a turistát. Templom méretű, többnyire befejezetlen házak állnak gondozatlan környezetben. Stílusuk meghatározhatatlan, de talán a cigányeklektikával nem nyúlunk nagyon mellé.

Régen is volt olyan az egymásra licitáló szomszédok között, hogy egy ház falazásának a végéhez közeledve, a gazda belenézett a felső téglasorba, de nem a fal egyenességét ellenőrizte, hanem azt, hogy ha csak egy téglasorral is, de magasabb legyen az övé a szomszéd házánál.

Az ottani cigányok ezen a téren kicsit elvetették a sulykot. Palotaméretű hodályokat rittyentettek, egyre nagyobbakat, csak azért, hogy bizonyítsák, tehetősebbek a másiknál. Aztán vagy a tehetség fogyott el, vagy a valóságot ismerni vélőknek van igazuk, hogy a tervekben nem is szerepelt a palota befejezése, bár néhány közülük első ránézésre is eljutott az átadásig. Az biztos, a gazdagságot semmi sem bizonyítja jobban, mint egy látványos, köztudottan semmilyen célt sem szolgáló gigantikus pénzelbaszócska. Félkész, vagy még annál is alacsonyabb készültségi fokú házak virítanak a város határában. Tény, hogy nagyon kevésen látszik az, hogy lakják. Valószínűleg ők a szegényebbek, mert ők kénytelenek voltak beköltözni is. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy egy csomónak a tetején fordított Merci jel van, ami állítólag a gazdagságukat hivatott bizonyítani. Hogy miért fordított, arról nem szól a fáma. Így froclizzák egymást, ill. a többi bánffyhunyadit.

Valószínűleg a román adórendszer sokkal kedvezőbb lehet, vagy az adóhatóság sokkal elnézőbb néhány millió lej adóelkerülésénél. Nálunk a város nyugati részén, a Kazinczy és a Szabadság utca környékén jelent meg az első udvarház, ill. az első palotakezdemény, ami Bánffyhunyadon járva, óhatatlanul az ember eszébe villan. Reméljük, nem jutunk arra a sorsra, hogy ötven év múlva a szarvasi képeslapokon nem a Mittrovszky-kastély és az Árpád dominál majd!

A méretarányok érzékeltetéséért került be a válogatásba az egyik bánffyhunyadi templom. A félreértések elkerülése végett, az utolsó képen látható.

Vélemény, hozzászólás?

Fotók mesélnek a csabacsűdi egyesületekről

Összefogás van, adósság nincs