in , ,

Schnell sakkverseny: 24 óra alatt 113 játszma

A Hunyadi Mátyás Sportegyesület Sakk Szakosztálya immár negyedik alkalommal rendezte meg július 20-21-én Békésszentandráson a 24 órás sakkversenyt. A megmérettetés helyszínéül a Körös Művelődési Ház és Könyvtár szolgált.

A rendezvényt Hévízi Róbert, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a verseny időpontja egybeesik a Sakk Világnapjával. Szólt arról is, hogy a Nemzetközi Sakkszövetséget (amely koordinálja a sakk, mint sportág nemzetközi életét, nyilvántartja és minősíti a versenyeket, szervezi a világbajnokságokat és egyéb nemzetközi versenyeket), 1924. július 20-án alakították meg Párizsban. A szövetségnek 161 tagországa van. Hévízi Róbert a megnyitót a FIDE jelszavával zárta: „Gens una sumus”, azaz „Egy család vagyunk”.

Radics László csapatvezető és szervező különdíjat adott át a nevezések alapján legmagasabb értékszámmal rendelkező játékosnak, Hegyesi Zoltánnak (FIDE Élő-pont: 2200).

A versenyre 22 induló regisztráltatta magát. A 24 órás megmérettetéshez nagy kitartás és küzdeni akarás szükséges, az indulók közül csak egy ember adta fel a versenyt. Schnell játszmákat játszottak, játékosonként 5-5 perc játékidővel.

Tíz játszmánként (kb. 1 óra 45 perc) volt kisebb, 10-15 perces pihenőidő, a 24 óra alatt mindenki 113 partit játszott.

A baráti hangulatú, maratoni verseny győztese Szíjártó Csaba (Újszászi Városi Vasutas Sportegyesület) lett 97 ponttal.

További eredmények:

2. Hajdú Sándor (Szarvasi Sakk Egyesület ) 95 pont

3. Hegyesi Zoltán (Békési Torna Egylet) 94 pont

4. Balázs András (ZOLTEK Nyergesújfalu SE) 88,5 pont

5. Bíró István (HMSE Sakk Szakosztály Békésszentandrás), 79,5 pont

6. Szász János (Mezőberényi SE) 77,5 pont.

Az első hat helyezett pénzjutalmat kapott.

Díjazták a legjobb békésszentandrási játékost, ezt a díjat Révész Norbert érdemelte ki. A legjobb senior játékos Andor László, a legjobb ifjúsági Vértes Imre, a legjobb női versenyző Korbely Györgyné lett, a legjobb amatőr játékos címet pedig Pelyva Ferenc vihette haza.

A díjakat Radics László csapatvezető és Nemcsényi Zsolt szakosztályvezető adta át Bagi Erika közreműködésével.

A békésszentandrási versenyzők jövőre is visszavárnak mindenkit és remélik, hogy mások is kedvet kapnak majd a megmérettetéshez.

Bagi Erika

Fotók: Bencsik Viktória Kitti és Bagi Erika

Unják már a szarvasiak a cigányok bandázását

Vízi mentők vigyáznak a strandolókra Békésszentandráson