in , ,

Kutyaotthonra vágynak az állatvédők

Kondorosi állatvédők

A kondorosi Oláh Éva szerint kutyát az fogad örökbe, akinek hatalmas szíve és lelke van. Éva ezeket az embereket szeretné megtalálni, ezért is alapította meg egy évvel ezelőtt a Kondorosi Állatvédő Egyesületet. Nagy álma, hogy valahol egy városszéli tanyán igazi kutyaotthont létesítsen.

– Csapatunk tizenkét tagból áll, de igazából csak hatan (és két két kislány) vesszük ki aktívan a részünket a munkából. Egyre többen jelzik nekünk, ha gazdátlan, kóborló állatot látnak. Arra viszont már kevesen vállalkoznak, hogy otthonukba fogadják és gondoskodjanak róluk. Jelenleg 42 kutya van nálunk, döntően az egyesületi tagok portáján – mondta az egyesület elnöke.

A szervezet legfontosabb célja tehát az, hogy szerető gazdát találjanak a kutyáknak, ez azonban nem egyszerű feladat. Sokan félreértik munkájukat, azt hiszik, állatmenhelyet működtetnek. Pedig ők otthont szeretnének az ebeknek.

– Havonta két-három kutyát sikerül új gazdánál elhelyeznünk. Mivel fenn vagyunk a facebook-on („Kutyák mentése” keresőszóval érhetnek el bennünket), így még külföldről is akadnak jelentkezők. Nemrég egy kutyust Svédországba, egyet pedig Németországba szállíttattunk. Csak ivartalanított, chippel és oltásokkal ellátott állatokat adunk örökbe. Dr. Kondé Gábor állatorvos nagy segítséget nyújt nekünk azzal, hogy kedvezményes áron végzi a műtéteket és adja be az oltásokat. Kapunk támogatásokat vállalkozásoktól, magánszemélyektől és a kondorosi önkormányzattól is. Adománygyűjtő ládáink nemcsak a kondorosi üzletekben vannak ott, hanem Békéscsabán a Csaba Centerben, valamint Szarvason az állatpatikában és az egyik állateledel-boltban is. A támogatásoknak, adományoknak köszönhetően tudunk élelmet biztosítani a kutyáknak. Olyan is előfordul, hogy ha valaki hajlandó örökbe fogadni egy kutyát, de gondot jelent számára az állat etetése, akkor rendszeresen viszünk neki kutyatápot – avatott be a részletekbe Oláh Éva.

Elárulta azt is, hogy nagy álmuk egy kutyaotthon létesítése. Ezt igazából úgy tudnák megvalósítani, ha valaki felajánlana nekik egy külterületi, lakatlan tanyát.

– A kutyaotthont úgy képzeljük el, hogy a gondozójuk is kint lakna velük a tanyán. Olyan embert, vagy inkább házaspárt keresünk, akik nem elsősorban a lakhatási lehetőségért vállalnák el ezt a munkát, hanem azért, mert szeretik az állatokat – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Hozzátette: várják azoknak a jó szándékú embereknek a jelentkezését, akik szívesen segítenének a kutyák gondozásában, sétáltatásában, kutyaházak készítésében, kerítések javításában.

Vélemény, hozzászólás?

Csata és Csabacsűd közös terveket szövöget

Liszi Melinda Karády estje