in ,

Generációk találkozása: önkéntes diákok Békésszentandráson

Önkéntes diákok Békésszentandráson

Mint ismeretes, az oktatási törvény szerint a középiskolás diákok csak akkor bocsájthatók érettségi vizsgára, ha tanulóéveik során 50 óra önkéntes munkát elvégeztek. A fiatalok közül sokan az idősekkel való foglalkozást választják. Így tett az a tíz diák is, akik a békésszentandrási Gondozási Központtal kötöttek nyári önkéntes munkára vonatkozó szerződést.

– A legtöbben a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumból jöttek hozzánk, de kötöttünk szerződést két, békéscsabai középiskolában (Széchényi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Andrássy Gyula Gimnázium) tanuló diákkal is – mondta dr. Virág Sándorné, a Gondozási Központ vezetője. – Eddigi tapasztalataink szerint az idősek és a fiatalok egyaránt pozitívan élik meg ezeket a találkozásokat. A diákok részt vesznek az idősek számára tartott kézműves foglalkozásokon, s örömmel vállalkoznak arra is, hogy kerekesszékes gondozottainkat hosszabb sétára vigyék a faluban. Esetenként szórakoztatják az időseket: sakkoznak velük, felolvasnak nekik, s aki tud, az hangszeresen is szívesen játszik.

Az intézményvezető szerint sok fiatal éppen azért választja az önkéntes munkának ezt a módját, mert családjában nincsenek idős emberek. Így közelebb kerülhetnek ehhez a generációhoz, s talán akad majd közülük olyan is, aki a pályaválasztásnál az idősgondozásra szavaz.

Vélemény, hozzászólás?

A szívnek húrja van…

Tizenkilenc szavazókör Szarvason, három Csabacsűdön