in , , ,

Erdős Norbert: minden feltétel adott az M44-es megvalósításához

Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő Fónagy Jánostól arról kért tájékoztatást, hogy milyen ütemben várható a 44-es út fejlesztése. A válaszból megtudhattuk, hogy a Tiszakürt – Kondoros közötti szakaszt 2016-ban forgalomba helyeznék.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára írásos válaszadásában kifejtette, hogy az M44-es autóút Kecskemét és Békéscsaba közötti, új nyomvonalon vezetett szakaszának előkészítése már megtörtént, a megvalósításhoz szükséges műszaki és pénzügyi feltételeket megteremtették. Átfogó és részletes környezetvédelmi vizsgálatok készültek el, és az építéshez szükséges engedélyek többsége is már rendelkezésre áll. A lakosság folyamatos tájékoztatása és a társadalmi szervezetekkel történt folyamatos egyeztetés mellett elkészített építési tervek, a kialakított nyomvonal és műszaki tartalom a lehető legjobban szolgálja Békés megye és a térség fejlődését.

Az M44-es autóút megvalósítása három szakaszban történik: a Kecskemét – Tiszakürt (kb. 40 km), a Tiszakürt – Kondoros (kb. 62 km) és a Kondoros – Békéscsaba (kb. 20 km) közötti szakaszokon. A Kecskemét – Tiszakürt, valamint a Kondoros – Békéscsaba közötti szakaszokról tudható, hogy a környezetvédelmi engedélyezési eljárások az előbbinél folyamatban vannak, utóbbinál már rendelkezésre állnak. Az engedélyezési és tender tervek készítése, valamint a területszerzés és kivitelezés ezeken a szakaszokon egy időben zajlik majd. Az engedélyezési tervek készítésére a forrás a Közlekedési Operatív Programból (KözOP) rendelkezésre áll. A kivitelezési munkát várhatóan 2017-ben kezdik meg, ami a 2019. évi forgalomba helyezést teszi lehetővé.

A Tiszakürt – Kondoros közötti szakaszon már rendelkezésre állnak a hatályos építési és környezetvédelmi engedélyek. A 2013. év végi kivitelezési tendereztetés érdekében jelenleg a tender dokumentáció frissítésére irányuló közbeszerzési eljárás zajlik. A tervek szerint ezen a szakaszon 2016. második felére megtörténhet a forgalomba helyezés.

Vélemény, hozzászólás?

Sok még a földes utca Szentandráson – több szakaszt betontörmelékkel tesznek járhatóvá

Ingyen szabadultak meg a csabacsűdiek a rossz tévéktől, számítógépektől