in ,

Salátát és kubikos ételt is kóstolhattunk Békésszentandráson

Készül a közös ebéd a Vitamin-napon

A békésszentandrási sporttelepen javában zajlanak a VII. Sport- és Vitamin-nap rendezvényei. A környéket a finom illatok uralják, ugyanis a nap egyik fő attrakciója a főzőverseny, melyre húsz csapat nevezett be.

Meg kell hagyni, a bográcsokban olyan ételek is rotyogtak a délelőtt folyamán, melyek talán nem kifejezetten egészségesek, ellenben finomak. A teljesség igénye nélkül vegyünk számba néhány ételt, melyet az öttagú zsűrinek (Szabó Imre, Gere Éva, Rusz Zoltán, Brád Ágnes, Lancsa Pálné) végig kellett kóstolnia. Nos, volt itt töltött káposzta (Simon József és Brachna Pál közös alkotása), sertéspörkölt, marhalábszár-pörkölt, halászlé, lecsó, sőt még mákos guba ciberével is.

A Vitéz Sinka Mátyás Alapítvány az egykori szentandrási kubikosokra emlékezve egy 1940-es évekbeli, hagyományos hétvégi kubikos ételsorral nevezett be. Ennek első fogása vasbográcsban főtt kacsaleves volt házi sifli tésztával, másodikként pedig zsírra vetett hagymás krumpli került a tányérokra belepirított kacsahússal és szederlekvárral. Az étel mellé otthoni fehér kenyeret, a szomjúság oltására pedig száraz fröccsöt szolgáltak fel.

Vitamin-napról lévén szó, természetesen nagyon sok civil szervezet készült egészséges finomságokkal. Kóstolhatott a közönség durumbúzából és kölesből készült körözöttet és különféle ízletes zöldség- és gyümölcssalátákat.

Szórakoztató programok is bőven voltak a nap első felében. Akinek kedve tartotta, az sárkányhajóba szállhatott, hogy egy 200 méteres távon megmérkőzzön a többi csapattal. A testvérvárosok delegációi is sárkányhajóba szálltak, a legtöbben életükben először. Ez tehát nem annyira verseny, mint inkább egy nagy közös szórakozás és kaland volt.

Mire delet ütött az óra, a bográcsokban elkészültek az ételek. A testvérvárosi küldöttségeket is finom ebéddel vendégelte meg az önkormányzat. Csigatésztával gazdagított disznótoros csontlevest és rántott szeletet szolgáltak fel nekik petrezselymes főtt burgonyával. Mint megtudtuk, estére birkapörkölt, holnap pedig székelykáposzta kerül majd a Kishegyesről, Simonyifalváról és Körösfő-Nyárszóról érkezett vendégek tányérjára.

Az ebédhez étvágygerjesztőnek kulturális műsor is dukált. Először a Muslincák férfikórus lépett a színpadra, akik igazán jó hangulatot csináltak, s méltán kaptak nagy tapsot a közönségtől. Utánuk az „Ének a Körösben” kulturális seregszemle következett, majd a Vértessy Táncsport Egyesület tagjai ropták a táncot a színpadon. Eközben a sportpályán a testvértelepülések csapatai többféle labdajátékban is összemérték (s mérik még a délután folyamán is) tudásukat.

A vitamin-nap egészen késő éjszakáig folytatódik, érdemes tehát ellátogatni a békésszentandrási sporttelepre.

Folder Gallery Error: No picture available inside wp-content/uploads.

Vélemény, hozzászólás?

Egy csodálatos élet

Gyermek, Kölyök és Serdülő Magyar Bajnokság, Kolonics György Emlékverseny szarvasi eredményei