in ,

Új város született a szomszédban – Kondoros városa

Dankó Béla polgármester és Kondoros város kulcsa

2013. július 15-én Áder János köztársasági elnök városi címet adományozott Kondorosnak, amit szombaton ünnepeltek meg a kondorosiak a testvértelepüléseikről, Bősről, Hanhofenből, Küsmödről és Nagysallóról és Köröstárkányról érkező küldöttségekkel, valamint a szomszédaikkal együtt a XIII. Betyárnapok keretében. A 2010. január 1-én érvényes népességi adatok szerint Kondorost 5320 fő lakja. Kisváros két nagyobbacska, Szarvas és Békéscsaba között félúton. Természetesen mindkét városszomszéd polgármestere, Babák Mihály és Vantara Gyula is eljött az eseményre. A gyószertárára kitett ügyeleti lista szerint inkább Békéscsaba felé orientálódik, mint felénk.

– A köztársasági elnök döntése is azt tükrözi, hogy Kondoros egy fejlődő, stabil település, ahol a település közterein és az itt élők mindennapjaiban is élnek őseink értékei és hagyományai – mondta Dankó Béla polgármester ünnepi beszédében. Kondoros történetét 1229-ig vezeti vissza a történetírás, amikor a Váradi Regesztrumban Cundurus néven említik. Az elmúlt 800 évben Kondoroson mindig a földművelés volt a meghatározó. Mind a mai napig tisztelik földműves őseiket, de szeretettel emlékeznek a betyárokra is, akik közül az egyik leghíresebb, Oszter Sándor, Kondoros díszpolgára, pontosabban most már Kondoros város díszpolgára is eljött e jeles napra.

-…ha megkérdezik, hogy a városi rang elnyerése után elégedett vagyok-e, úgy gondolom, hogy minden kondorosi polgár nevében elmondhatom, hogy nem. Ez még nem az út vége, csak egy állomás, mi még többet akarunk magunknak, családunknak és barátainknak, tovább fejlődni, épülni és szépülni akarunk, hogy nemcsak őseink, hanem gyermekeink és büszkék lehessenek ránk – mondta a város polgármestere.

Az ünnepi beszédek elhangzása után Farkas Zoltán, a Békés megyei Közgyűlés elnöke átadta a város jelképes kulcsát Dankó Bélának.

Vélemény, hozzászólás?

Óhajtó dalok szálltak a Körös feletti színpadon

Csak a hátukat látta a mezőny