in , ,

Kétszáz gólya takarítja az arborétumot

Gólyák az Arborétumban

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) kétszáz leendő első évfolyamos hallgatója kezdte meg egyhetes gólyatáborát szerdán a Szarvasi Arborétumban. A fiatalok tíz csoportban dolgoznak a tájképi kert különböző részein. Az első napon mi is végiglátogattuk a munkavégzések helyszíneit. Kalauzunk Szabó Anikó okleveles agrármérnök, a Szarvasi Arborétum munkatársa volt, aki egyben a gólyatábor egyik vezetője is.

– Tíz különböző helyszínen dolgoznak a fiatalok. Három csoport a parkban, hét pedig az arborétum nem látogatható részein. Ez már a második turnus, ugyanis a múlt héten is volt nálunk 170 diák a Budapesti Corvinus Egyetemről – mondta Szabó Anikó, miközben már meg is érkeztünk az első helyszínre, a hajókikötő szomszédságába.

Itt, az úgynevezett magnóliás út mentén fiatalok egy csoportja a száraz ágakat metszette le a fákról, bokrokról. Következő állomásunkon az „öntözős csapattal” találkoztunk, ahol kézről-kézre járt a vödör. Lajtos kocsit és slagot is bevetettek a növények érdekében.

– Az aszály megviseli az ültetett növényeket, nagy szükség van az öntözésre. Egy másik csapat a fiatal növények „tányérját” teszi rendbe, kiszedik a gazt, így biztosítva a megfelelő életteret – magyarázta Szabó Anikó.

A kert nem látogatható részében is nagyon sok fiatal serénykedett. Néhányan közülük a fatelepet tették rendbe (itt tárolják a kivágott fákat), mások az aprítógépbe adagolták a száraz gallyakat. Többen tobozokat gyűjtöttek, s mint kiderült, ebből némi bevétele is származik majd az arborétumnak. A tobozokat ugyanis virágkötőknek adják el, akik koszorúk készítéséhez használják fel.

A vállalkozóbb szellemű diákok Stihl-fűrészt vettek a kezükbe és a jegenyefenyves kidőlt fáit darabolták. Mások a tavasszal levágott cserjéket gyűjtötték össze (ebből is faapríték lesz majd), illetve a kert egy részén elszaporodott galagonyát próbálták visszaszorítani.

A diákok között felsőbb évfolyamosok is vannak, az ő legfontosabb feladatuk a gólyatábor szervezése. Egyiküktől, Erőss Istvántól (aki az erdélyi Kovásznáról jött a Corvinus Egyetemre tanulni) megtudtuk, hogy a munka mellett közös játékokra, vetélkedőkre is jut idő szálláshelyükön, az Erzsébet-ligeti ifjúsági táborban. Ez a néhány nap ugyanis elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a leendő első évfolyamos hallgatók összekovácsolódjanak, jó csapatot alkossanak.

Vélemény, hozzászólás?

145 induló a Szent István napi távúszó versenyen

Miért vágják ki a fákat a Deák Ferenc utcán?