in , ,

Molnár Ábel: életem a hegymászás

Molnár Ábel útban a Mont Blanc felé

Annak ellenére, hogy csak három éve ismerkedett meg a hegymászással, az életének nevezi ezt a sportot Molnár Ábel. Az ifjú sportoló még csak most lesz tizedikes a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban, de úgy néz ki, már egy életre elkötelezte magát az oxigénben ritka környezettel.

Korábban is hírt adtunk már expedíciójáról, amikor bölcs belátással a csúcs előtt visszafordult, ám most sikeres csúcshódításról számolhatunk be. Az augusztus 4-én Svájcban kezdődő expedíció célja Európa legmagasabb hegycsúcsa a Mont Blanc volt. Két négyezres csúcson akklimatizálódtak volna, de sajnos az időjárás közbeszólt. A csúcskísérletnél viszont szerencséjük volt az idővel, amit az egyik nap elvett, azt pont jókor visszaadta a Jóisten, csodálatos napsütésben mászhattak, így augusztus 11-én 9 óra 14 perckor felállhatott Európa csúcsára, a 4810 méter magas Mont Blanc-ra.

Ábel a mászásról elmondta, hogy elég gyors iramban, kisebb pihenőket közbeiktatva 23 és fél óra alatt jutott fel harmadmagával, köztük Szegeden élő, de szintén szarvasi nagybátyjával Krajcsovicz Pállal, Sulccal. A kihívásra most jobban felkészült mind ruházat szempontjából, mind mentálisan. Így is rengeteg holtponton kellett átlendülnie. A tekepálya nevű fal jelentette a legnehezebb próbát. A helyről azt kell tudni, hogy állandóan omlanak róla a kövek, ezért a hegy állandóan változik, nem lehet kiismerni. A csúcsról, 4810 méterről, még aznap leereszkedtek 3200-ra, ahol sátorban éjszakáztak.

Ahogy az Ábel elmondta, egy ilyen teljesítménytúra után napokig csak lézeng az ember, de ez kellemes kimerültség egyáltalán nem veszi el a kedvét a hegymászástól. Már ki is tűzte a következő cél, ami Oroszoroszág legmagasabb csúcsa, az 5640 méter magas Elbrusz lesz.

Vélemény, hozzászólás?

A török-kori palánkvárban kutakodnak

Jó hangulatban készült a csigatészta