in , ,

Vészesen romlik a Szlovák Tájház állapota

Romlik a Szlovák Tájház állapota

A Szlovák Kisebbségi Önkormányzat a kezelője a Hoffman utcában levő Szlovák Tájháznak, ami korábban a Gajdos családé volt. Az épület állapota rohamosan romlik. Ahogy azt Urbancsokné Pljesovszki Ildikó elmondta és megmutatta: a falak megrepedtek, a mennyezet itt-ott leszakadt már, a szalmatető több helyen is kilyukadt, a lábazat leválóban. Szerinte nem bír ki még egy telet. Félti a gyűjteményt. Az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy megjavíttassa. Attól is tart, hogy az épület eladó státuszban van, ahogy ő mondja, a gyűjteménnyel együtt, aminek nagyobb része magánszemélyek adományaiból állt össze és szerinte ez nem eladható.

A Szlovák Tájház tulajdonosa a Szirén. Ahogy azt Samu Tamás, a Szirén Ruházati Kft. ügyvezetője elmondta, annak idején ingyen és bérmentve adták oda a szlovákoknak a gyűjteményi anyaggal teljesen berendezett tájházat, amiről akkor leltár készült. Most, pontosabban legalább már négy éve, a Szirén Ruházati Kft. valóban szeretné eladni. Felmerült az is, hogy az épületet és a gyűjtemény általuk átadott részét külön értékesítenék, de patthelyzet alakult ki, ugyanis a műemlékvédelmi hatóság nem engedi elválasztani egymástól az ingatlant és a gyűjteményt, azaz a vevő is csak erre a célra használhatná.

Samu Tamás egyébként korrekt együttműködésről számolt be a Szlovák Kisebbségi Önkormányzattal. Elismerően szólt a gyűjteménnyel és az épület állagmegóvásával kapcsolatos munkájukról, amit lehetőségeikhez képest támogattak is. Cáfolta, hogy ők a szarvasiak által összeadott gyűjteményi anyag felett is szeretnének diszponálni, ők csak az általuk átadott részről rendelkeznének. Sajnos az épület állagának romlása olyan mértékű, ami nagyobb ráfordítást igényelne, és ők ezt már nem tudják vállalni, szerencsés esetben inkább az új tulajdonosra hagynák.

Vélemény, hozzászólás?

Iskolába kéne menni

Podani Milán dobogós helyen végzett Kunmadarason