Connect with us

Hírek

Szaporodnak a kaszák a nemzeti parkban

Tirják László és Czanka Gábor

Egy nyertes pályázatnak köszönhetően jelentősen bővül a Körös-Maros Nemzeti Park gyepkezeléshez és szántóföldi növénytermesztéshez használt eszköztára. Egyebek mellett kaszákat, bálázó gépeket, vetőgépeket és pótkocsikat vásárolnak. A részleteket szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették a Körösvölgyi Látogatóközpontban.

Tirják László, a KMNP igazgatója elmondta: a bruttó 316 millió forintos beruházás lehetőséget biztosít arra, hogy a nemzeti park kezelésében lévő speciális élőhelyeket kiváló természeti állapotba hozzák, majd fenn is tartsák ezt az állapotot. A védett, fokozottan védett és a NATURA 2000 hálózathoz tartozó területek jelentős része (mintegy 85 százaléka) gyep, kisebb hányada szántó. A szántó területek fenntartására olyan élőlények védelme érdekében van szükség, amelyek életfeltételeiket részben vagy egészben extenzív szántóföldi körülmények között találják meg, illetve bizonyos életszakaszaikban kötődnek a szántó területekhez. Ilyen például a túzok, a daru és a fogoly.

A nyertes KEOP-pályázat részleteit Czanka Gábor erdészeti felügyelő ismertette.

– Huszonöt géptípusból összesen 47 darabot tudunk vásárolni. Az eszközök egy része a gyepkezelést (kaszák, bálázók, szállító járművek) szolgálja. Másik részük a szántóföldi munkálatokat segíti, ilyenek a vetőgépek, a talaj-előkészítő és a sorköz-művelő eszközök. Emellett lehetőségünk nyílik erőgépek, rakodógépek, pótkocsik és útkarbantartó eszközök beszerzésére is – mondta az erdészeti felügyelő.

A gyepterületek hasznosításának legkedvezőbb módja az extenzív állattartás, azaz a legeltetés. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a legeltetésnél számba jövő állatállomány igen jelentős: 1800 magyar szürkemarha, 200 bivaly és 600 őshonos juh (cigája és racka). Az állatok téli takarmányozása a mostani eszközbővítésnek köszönhetően sokkal könnyebben megoldható majd. A kaszálás mozaikosabbá tehető, így a természetes életközösségek létfeltételei ideálisabbak lesznek. A lekaszált széna gyorsabb betakarításával a zavarás ideje csökkenthető.

Tirják László hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztésnek köszönhetően könnyebben eleget tudnak majd tenni a nemzeti parkok új – az ősgyepek megőrzését szolgáló –, feladatának is. Itt konkrétan arról van szó, hogy a gyepesítéseket a jövőben nem vásárolt vetőmagokkal oldják majd meg, hanem saját maguk aratják le a gyepterületek magtermését, biztosítva ezzel a megfelelő fajkészlet előállítását.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Szarvasi Polgármesteri Hivatal (Fotó: Babák Zoltán) Szarvasi Polgármesteri Hivatal (Fotó: Babák Zoltán)

Tájékoztató Csanádi László képviselői fogadóórájáról

Szarvas

Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva) Krivik Viktor (Fotó: Hegedűs Éva)

Zsinórban hatszor díjazták a szarvasi rendezvénysorozatot

Szarvas

„Jeges Mackó” Kuckó a Gyakorlóoviban

Oktatás

Czesznak Ilona (Fotó: Babák Zoltán) Czesznak Ilona (Fotó: Babák Zoltán)

Terítéken a Gallicoop új prémium pulykamelle

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect