in ,

Drótból és fából alkot csodákat a szentandrási feltatáló

Szécsi Balázs és drofa termékei

Virágládák, harmonika kerítések, kerti bútorok, árnyékoló pavilonok… és még hosszasan sorolhatnánk, mi mindent hoz létre drótból és fából, azaz „drofából” a békésszentandrási Szécsi Balázs.

Eredetileg kőműves a szakmája, de ezt egy baleset miatt abba kellett hagynia. Első találmányát 1986-ban szabadalmaztatta.

– Teherautó gumiból és hordóból készítettem egy sertés önetetőt. A gyomai Győzelem Tsz gyártotta, egészen a rendszerváltásig. Még most is látni belőle néhány háznál, ahol jószágot tartanak. Ezért a találmányért annak idején Fock Jenő miniszterelnöktől is kaptam jutalmat – mesélte Szécsi Balázs, amikor felkerestük békésszentandrási otthonában.

A Szent László utcai családi ház minden szegletében a feltaláló fő művével, a drofával találkozhatunk. Szécsi Balázs ugyanis sok-sok dolgot készít drótfonatba fűzött fából.

– A drofát még 2003-ban szabadalmaztattam. Sok éven át csak saját magam készítettem különböző tárgyakat belőle, másfél éve azonban a nagyüzemi gyártás is megoldódott. Egy gyomaendrődi cégben találtam korrekt partnerre. Ma már csaknem 30 féle termék készül a drótbafonatba illesztett tölgy-, akác- illetve fenyőlécekből – avatott be a részletekbe Szécsi Balázs.

Azzal, hogy találmányát ma már nagyüzemi mennyiségben gyártják, a szentandrási feltaláló természetesen nem fejezte be a munkát. Nap mint nap hosszú órákat tölt műhelyében, s újabb és újabb termékeket talál ki. Így születtek meg például a kukatárolók, amelyekkel igazán tetszetőssé tehetők az udvar kevésbé szép zugai is. Aztán jött a „fadro”, amely szintén drót és fa kombinációjából készül, csak kicsit másképp. Ezt a találmányát még nem szabadalmaztatta.

– Örömöm telik ebben a munkában, mert nagyon szeretem csinálni, ez a hobbim – mondja Szécsi Balázs, miközben elém tesz egy albumot. Színes fotók vannak benne a drofa-termékekről, s még valami: oklevelek, amelyek tanúsítják, hogy a szentandrási kőművesmesterből lett feltalálót hazai és nemzetközi szinten is elismerik.

2004. májusában megkapta a Budapest Géniusz-díjat, 2005. júliusában a Környezetbarát találmány díjat. 2008. szeptemberében a zágrábi nemzetközi kiállításon bronzérmet, majd októberben a világ feltalálóinak nemzetközi kiállításán (Inventer Festival) szintén bronzérmet nyert a drofával. Novemberben a nürnbergi nemzetközi kiállításról elismerő oklevéllel tért haza. 2009. szeptemberében a Génius-Európa Nemzetközi Találmányi Vásáron jubileumi aranyérmet szerzett. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy szűkebb környezete is elismerte: 2007-ben „Békésszentandrásért” kitüntető díjat, 2011-ben pedig „Békés megyéért” díjat kapott.

Vélemény, hozzászólás?

Csapatot építettek a kézis lányok

Egészségesebb alapanyagokból készülnek az ételek a menzán