Connect with us

Csabacsűd

Csabacsűdi szennyvízberuházás: kezükben a tanúsítvány

Csabacsűdön újabb mérföldkőhöz érkezett a régóta várt szennyvízcsatorna-beruházás. Az önkormányzat megkapta azt a tanúsítványt, melynek birtokában most már kiírhatják a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

Mint ismeretes, Csabacsűdön a szennyvízhálózat kiépítése hosszú évek óta vajúdó téma. Előbb többszöri kísérletre sem sikerült pályázati támogatást nyerniük a beruházáshoz, majd kaptak ugyan forrást, de csak a tisztítómű megépítésére, a hálózatra nem. Így alakult ki az a furcsa helyzet, hogy a faluban már három éve van egy korszerű szennyvíztisztító telep, de nincs egy méternyi csatornahálózat sem. A szennyvizet szippantó kocsival hordják ki a tisztítóműbe.

Végül tavaly ősszel siker koronázta legújabb próbálkozásukat: több mint 344 millió forintot nyertek a hálózat megépítésére. Bár szerették volna az egész települést „behálózni”, de az összegből csak a belterület mintegy 45 százalékán épülhet meg a csatorna. Gyakorlatilag a falu középső részét érinti a beruházás. Azért ezt a részt jelölték ki, mert itt van legmagasabban a talajvíz, így az udvari szikkasztóaknák itt szennyezik leginkább a környezetet.

A fejlesztés során 5944 méternyi gravitációs gerincvezeték és 3672 méternyi bekötővezeték épül. Összesen 339 ingatlant kapcsolnak be a hálózatba.

Ami pedig a cikk elején említett „mérföldkövet” érinti, azzal kapcsolatban Molnár József polgármester elmondta: a csabacsűdi önkormányzat új közbeszerzési szabályzatot fogadott el. (A korábbit a változó törvényi környezet miatt kellett aktualizálni). A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség minősítette a közbeszerzési tanúsítványt. Megnyílott tehát az út ahhoz, hogy közzétegyék a szennyvízhálózat kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési felhívást.

Felvételünkön a csabacsűdi szennyvíztelepet örökítettük meg. Ha minden jól megy, hamarosan már nem szippantókocsival, hanem csatornahálózaton érkezik majd ide a szennyvíz.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A jubileumok jegyében telik 2020 Csabacsűdön

Csabacsűd

Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József (Fotó: Hegedűs Éva)

Molnár József: Értékeljük karácsonyt olyan múló pillanatként, amely később örömteli emlékké válik

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Meggyújtották a második gyertyát is Csabacsűdön

Csabacsűd

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2013. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect