in , ,

Osgyán László festőművész kiállítása a GFF szarvasi gyakorlóóvodában

Gyönyörű festményeket csodálhatnak meg az óvodás gyerekek a gyakorlóóvoda művészeti csoportjainak bejáratánál, az őszi „Ovi galériában”. Szeptember 11-én, szerdán délelőtt volt az ünnepélyes megnyitó, ahol minden Cseresznye és Alma csoportos óvodás részt vehetett. A kiállítást megnyitotta: Gyekiczki Istvánné óvodapedagógus.

Osgyán László szolnoki festőművész gyakran alkot itt Szarvason is, innen az ismeretség, és kötődés. Az itt látott alkotások között is ott vannak az Arborétum, és a Körös partról készült festményei.

Impresszionista hatású, vastagon, foltokkal kialakított olajképei, a megjelenített fény-árnyék játék a kicsi óvodásokból is érdeklődést csalt elő.

A megnyitón közelről is meg lehetett nézni a festményeket. Kíváncsian, csodálattal simogatták az apró színes foltokat, elbeszélgettünk arról hol, és hogyan készülhettek az alkotások. A képek hatására felébredtek a nyári élmények: a Balatoni, Körös-parti nyaralás, csónakázás, fürdés, a fűben talált katica… Aztán, amíg Laci bácsi ott, előttük festett, találgatták, épp most mit varázsol ecsetjével a vászonra. Közben mindenről jutott eszünkbe egy-egy mondóka, vers, dal: az épp most festetett fűről, az ott bújó nagy fülű nyusziról, a fáról, ami lehet diófa is, és már csengett is a gyermekének: Kiszáradt a diófa… A nagyobb Alma csoportos gyerekeknek az is eszükbe jutott a fa színes leveleiről, hogy jön az ősz, hullanak a levelek, és egy szép őszi vers a levélhullásról. Mire behunyt szemmel képzeletben kimentünk a Ligetbe, Laci bácsi már majdnem el is készült a képpel, ami épp a mi kedvenc platánfánkra hasonlít. Elárultuk Laci bácsinak, hogy mi, zöld óvodások gyakran kirándulunk, s most is épp készülünk az őszi erdei táborba. Mi is kedvet kaptunk a festéshez, s miután Osgyán Laci bácsitól elköszöntünk, nagy lendülettel kezdtünk neki az alkotásnak ki-ki a maga csoportjában.

A kiállítás megtekinthető 2013 november 30-ig a Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsőde középső lépcsőházában, az Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel program szerint működő Alma, és Cseresznye csoportok előterében.

Gyekiczki Istvánné

Rongypapírra nyomtatott, ötszáz éves könyvekbe lapozhattunk bele

Útravaló